browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Walnoot dulce de leche koekje

Posted by on 25 oktober, 2014
variatie bem casado klein

walnoot dulce de leche koekje

In de boomgaard van mijn ouders staat een grote walnootboom. Pas na jaren en jaren droeg het de eerste noten maar nu is de boom echt op stoom. Dit jaar is de oogst groter dan ooit. Bakken vol noten staan op dit moment te drogen op elk vrij plekje in het huis. Ik vind de noten het lekkerste als ze net gevallen zijn. Deze ‘natte’ walnoten zijn heerlijk sappig en hebben een milde melkachtige smaak. Wel is het zaak om het velletje dat om de gekraakte noten zit er af te peuteren. Ik heb de bruine vingers die je daar bij krijgt er graag voor over want het velletje is behoorlijk bitter. Al na ongeveer een week begint de noot te drogen en is pellen niet meer nodig. Ik gebruikte de droge noten in mijn variatie op het klassieke bem casado koekje uit Brazilië voor een echt herfstige smaak en een extra lekkere crunch. 

_____________________

 

 

Walnoot dulce de leche koekje
Voor 10 koekjes

1 blikje gecondenseerde melk
2 eieren
35 gram suiker
65 gram bloem
snufje zout
1 theelepel nootmuskaat
100 gram walnoten + 10 mooie helften
125 gram poedersuiker
60 milliliter kokend water

Eventueel extra nodig: een spuitzak.

Doe het blikje gecondenseerde melk in een klein pannetje met water. Het blikje moet onderstaan. Breng het water aan de kook. De wikkel zal loslaten. Vis die uit het water. Doe het deksel op de pan en laat de melk in ca. 3 uur karamelliseren. Controleer af en toe of het blikje nog onder water staat. Neem uit de pan en laat afkoelen.

Klop de eieren met de suiker met een elektrische mixer in 7 min. licht en luchtig. Schep er voorzichtig de bloem met het zout en de nootmuskaat doorheen. Verwarm de oven voor op 180˚C.

Doe het beslag in een spuitzak met een kleine ronde spuitmond. Bekleed een bakblik met bakpapier en spuit ca. 20 rondjes van ca. 3 cm doorsnede. Geen spuitzak? Schep dan telkens een kleine eetlepel beslag op het bakpapier. Laat wat ruimte rond het beslag voor het rijzen. Bak de koekjes in het midden van de oven in ca. 10 min. heel lichtbruin.

Neem de koekjes uit de oven en laat de koekjes op het bakblik afkoelen. Rooster de walnoten in een koekenpan al omschuddend ca. 5 min. Neem ze uit de pan, laat ze afkoelen en hak ze grof

Klop de poedersuiker met het water tot een suikerstroop.

Open het afgekoelde blikje met gekaramelliseerde gecondenseerde melk. Meng er ¾ van de gehakte walnoten door. Besmeer de bodem van de helft van de koekjes met een flinke theelepel hiervan. Dek af met de andere helft van de koekjes. Druk de rest van de gehakte walnoten tegen de zijkanten.

Dompel de koekjes onder in de siroop en zet er een mooie walnoothelft op. Laat uitlekken en drogen op een rekje. Bestrooi eventueel met poedersuiker.

This post is also available in: Engels

One Response to Walnoot dulce de leche koekje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.