browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Soetkoekie met saffraan en sherry

Posted by on 22 september, 2013
soetkoekies variatie klein 1

Soetkoekie met saffraan en sherry

Om in de Sinterklaasachtige sferen van de kruiden voor het klassieke Zuid-Afrikaanse soetkoekie te blijven verzon ik deze ‘Spaanse’ versie met sherry, sinaasappel, saffraan en pijnboompitten. Alle vier de ingrediënten zijn natuurlijk super Spaans. Al komen de pijnboompitten meer uit het noorden, de saffraan uit het midden en de sherry en de sinaasappels uit het zuiden. Ach, een kniesoor die daarop let.  De combinatie is net zo geurig en kruidig als het originele Zuid-Afrikaanse soetkoekie, maar smaakt wel helemaal anders. Ik ben lekker aan het knutselen gegaan en maakte de koekjes in de vorm van kleine sinaasappeltjes.

Soetkoekies met sherry, saffraan en sinaasappel uit Zuid Afrika

Voor ca. 25 koekjes

ca. 6 draadjes saffraan
60 milliliter sherry (Manzanilla)
60 gram zachte boter
220 gram witte basterd suiker
1 ei
100 gram pijnboompitten
rasp van 2 sinaasappels
300 gram bloem
mespunt zout
1 theelepel bakpoeder
Verkruimel de saffraan in de sherry en laat even inweken. Klop met een electrische mixer de boter met de suiker in ca. 5 min. licht en romig. Voeg het ei toe en klop goed door. Klop er ook de sherry met de saffraan door.

Maal de pijnboompitten in de keukenmachine grof. Meng in een grote kom het botermengsel met de pijnboompitten en de sinaasappelrasp. Meng de bloem met het zout en het bakpoeder en zeef het in de kom met het botermengsel. Kneed alles snel tot een soepele bal. Druk de bal in een schijf en laat ingepakt in huishoudfolie ca. 1 uur in de koelkast rusten en stevig worden.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Rol het deeg tussen 2 vellen bakpapier uit tot een lap met een dikte van ca. 0,4 cm. Druk met een ronde koeksteker of een glaasje met een doorsnede van 6 cm rondjes uit het deeg. Leg de rondjes iets uit elkaar op een met bakpapier bekleed bakblik.  Snijd kleine steeltjes en blaadjes uit de overblijfselen en plak/druk die tegen de rondjes aan. Prik met een stokje kleine gaatjes in de sinaasappel en trek er nerven mee in het blaadje.  Verzamel het deeg weer bijelkaar en maak op dezelfde manier koekjes tot het deeg op is.

Bak de koekjes in het midden van de oven in ca. 17 min. lichtbruin en gaar. Neem de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen op de plaat.

This post is also available in: Engels

One Response to Soetkoekie met saffraan en sherry

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.