browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Soba boro koekje uit Japan

Posted by on 14 april, 2013
soba bora resultaat 2

soba boro koekje uit Japan

Het was best lastig om achter het recept van een traditioneel Japans soba boro koekje te komen! Dit lieve bloemetje komt oorspronkelijk uit het Kansai district, vlak bij Kyoto. Het is in Japan een echt niets-aan-de-hand tussendoor koekje. Lekker knapperig en goed lang houdbaar. Japanners zijn vaak erg traditioneel wat de vorm van hun eten betreft, dus je zult soba boro eigenlijk alleen in de vorm van dit bloemetje tegenkomen. Ik vind’m lekker omdat hij niet al te zoet is. Soba boro zijn gemakkelijk te bakken koekjes en ze blijven erg lang bros en knapperig. Na 2 weken waren de koekjes in mijn trommel nog goed knapperig en smaakten net zo lekker als vlak na het bakken. De boekweit en de gebruinde boter geven het een subtiel notige smaak. Een echt dooretertje…  Dus verstop de koektrommel als je op de lijn let. Ik stuurde het soba boro recept naar mijn Japanse schoonzus en was erg benieuwd naar haar reactie. Zij mailde mij meteen terug dat dit bij verre haar lievelingskoekje is en dat zij er ook niet vanaf kan blijven als ze er eenmaal 1 in haar mond heeft gestopt. Probeer ook eens mijn variatie op dit koekje: soba boro met gember en gomasio.

Soba boro koekje uit Japan 

soba bora ingredienten

basterdsuiker, bloem, eieren, bakpoeder, boter en boekweitmeel

voor ca. 25 koekjes

2 eieren
75 gram boter
200 gram boekweitmeel
200 gram patentbloem
6 gram bakpoeder
snufje zout
225 gram lichtbruine basterdsuiker

 

 

 

 

 

 

boter bruinen

boter bruinen

 

Breng de eieren op kamertemperatuur. Dat kan sneller door ze uit de koelkast even in een badje van heet water op te laten warmen. Smelt de boter in een pannetje en verwarm 3-4 minuten tot de vaste delen bruin worden. Let goed op, want verbrande boter smaakt echt heel vies. Neem van het vuur en laat afkoelen. Zeef het boekweitmeel, de bloem met het bakpoeder en het zout in een grote kom. Doe er de eieren, de boter, de suiker en 4 eetlepels water bij en kneed snel door tot een er een soepele bal ontstaat. Doe er eventueel nog wat water bij als het deeg te korrelig blijft.

 

 

 

 

 

 

 

inpakken in folie

inpakken in folie

Verpak het deeg in huishoudfolie en laat ca. 1 uur rusten, maar nog liever een hele nacht. Rol het deeg uit tot ca. 1/4 cm dik op een stuk bakpapier dat dun bestrooid is met boekweitmeel. Ik spreidde eerst huishoudfolie over het deeg uit. Dan blijft het deeg niet plakken en is het niet nodig om voor het uitrollen te veel bloem of boekweitmeel te gebruiken waardoor het weer wat droog kan worden.

 

 

 

 

 

 

soba bora uitsteken 100

bloemetjes uitsteken

Verwarm de oven voor op 170 °C. Gebruik een koekjessteker in de vorm van een bloem om vormpjes uit te steken of teken eerst een bloem op een stuk bakpapier en knip het uit. Gebruik het uitgeknipte vormpje telkens als mal en snijd de vorm met een scherp mesje uit. Druk een rondje in het midden uit met een stekertje of bijvoorbeeld met een appelboor. Bekleed een bakblik met bakpapier en leg er de koekjes op. Bak de koekjes in ca. 10 min. bruin en gaar. Neem ze uit de oven en laat ze afkoelen op het bakblik.

This post is also available in: Engels

8 Responses to Soba boro koekje uit Japan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.