browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Shortbread dadelkoekje

Posted by on 3 januari, 2015
shortbread date cookie

Shortbread dadelkoekje

In het Engels heet een koekje in deze vorm een pinwheel, naar zo’n optimistisch in de wind draaiend molentje. Voor mijn start van het nieuwe koekjesjaar koos ik deze vrolijke vorm voor mijn variatie van het klassieke shortbread koekje uit Schotland. Ik ben altijd een fan van de combinatie knapperig/chewy in een koekje. Voor dit shortbread dadelkoekje combineerde ik dus het boterige, kruimelige shortbread deeg met een lekker plakkerige dadel- en sinaasappelvulling. De combinatie van het lichte deeg, de donkere dadelvulling en de vrolijke gekleurde sinaasappelsnippers geven het koekje een elegante touch.  Laat het deeg tussendoor goed rusten en opstijven in de koelkast, dan wordt het resultaat mooi strak. Heb je minder geduld, leg het deeg dan in de vriezer. Maar hou het in de gaten: voor je het weet bevriest het en moet je uiteindelijk nog langer wachten op je nieuwjaarskoekje.

 

______________________

 

Shortbread dadelkoekje

Voor ca. 20 koekjes
120 gram boter op kamertempertuur
60 gram suiker
180 gram bloem
snufje zout
12 dadels
rasp van 1 sinaasappel
25 gram sinaasappelsnippers

Klop de boter met de suiker met een elektrische mixer in ca. 5 min. romig.

Voeg de bloem en het zout toe en kneed snel tot een zacht deeg. Rol het tussen 2 stukken huishoudfolie uit tot een lap van 15 x 20 cm en laat in de koelkast ca. 30 min. rusten.

Maal in de kleine kom van de keukenmachine de dadels, en de sinaasappelrasp tot een dikke pasta. Rol het tussen 2 stukken huishoudfolie uit tot een lap van 15 x 20 cm. Neem het deeg uit de koelkast, verwijder het bovenste laagje folie. Haal het lapje dadelpasta uit de folie en leg het bovenop het deeg. Leg het deeg met de lange kant naar je toe. Rol met behulp van het folie het deeg op. Druk er de sinaasappelsnippers in. Pak in folie en laat in de koelkast in ca. 30 min. weer opstijven.

Verwarm de oven voor op 150ºC. Snijd de rol in stukken van ca. ½ cm dik. Leg de schijfjes op een met bakpapier bekleed bakblik. Laat wat ruimte over voor het rijzen. Bak in het midden van de oven in 15-20 min. gaar. Neem uit de oven en laat afkoelen op het bakblik.

This post is also available in: Engels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.