browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Saffraan boterkoekje

Posted by on 26 mei, 2019
shaker churek cookie azerbaijan Saffron butter cookie

Saffraan boterkoekje

Voor mijn variatie op het klassieke shaker churec koekje van Azerbeidzjan voegde ik alleen wat saffraan toe en maak ik het koekje in een mooie cirkel. Ook het eigeel waarmee ik het boterkoekje bestrijk meng ik met saffraan. Saffraan wordt in Azerbeidzjan veel gekweekt en gebruikt in zowel hartige als zoet gerechten. Verkruimel voor gebruik de draadjes goed en meng met een klein beetje warm water. Daardoor komen de aroma’s en de smaak vrij van deze bijzondere specerij. Je hebt van saffraan altijd maar een klein beetje nodig voor heel veel smaak. Dat is maar goed ook want saffraan is een van de duurste specerijen ter wereld. Het zijn de gedroogde stijl en stempel uit het binnenste van de saffraancrocus. Die kleine draadjes zorgen voor een prachtige gouden kleur en een heerlijk bloemige smaak in dit saffraan boterkoekje.

 

____________________

 

saffraan boterkoekje

Voor ± 8 koekjes

± 12 draadjes saffaan
140 g boter
1 ei (M)
100 g poedersuiker
½ tl vanille extract of ¼ tl vanillepoeder
225 g bloem

Verkruimel de draadjes saffraan in een kleine kom. Doe er wat druppels heet water bij, zodat ze goed nat zijn, maar niet onderstaan en laat ± 5 min. weken.

Smelt de boter in een kleine pan.

Splits het ei.

Meng de boter met de poedersuiker en voeg dan de vanille, eiwit, de helft van het eigeel, de helft van de saffraan met water en de bloem toe.

Meng goed door en laat in de koelkast ± 1 uur rusten en opstijven.

Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Vorm balletjes van ± 45 g van het deeg en rol er een slangetje van. Maak er een cirkel van en leg ze op de bakplaat. Laat genoeg ruimte tussen de koekjes want ze lopen nog uit. Meng de rest van de saffraan met het eigeel en bestrijk er de koekjes saffraan koekjes mee.

Bak in het midden van de oven in 15-20 min. heel lichtbruin. Neem de saffraan koekjes uit de oven, laat afkoelen en bestuif eventueel met poedersuiker

This post is also available in: Engels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.