browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Rusk koekje met abrikozen

Posted by on 20 augustus, 2016
Zuid Afrika rusks variatie 0811 copy

Rusk koekje met abrikozen

De flinke trommel met rusks was verbazend snel leeg voor zo’n simpel en niet al te zoet koekje. Ik zag in de winkels in Zuid-Afrika zo veel verschillende variaties. De schappen lagen vol met rusks met noten, zaden, zuidvruchten, chocolade, rozijnen en kokos, muesli, lijnzaad en alle combinaties die je hier maar van kan bedenken. Ik vond de rusks met gedroogd fruit het lekkerst. Het is altijd lekker om een chewy stukje fris-zuur fruit tegen te komen in een kruimelig zoet hapje. Gedroogde (zuid)vruchten zijn echt geweldig in Zuid Afrika. Naast het koekjesschap vind je een uitgebreide afdeling met de lekkerste vaak half gedroogde (zuid)vruchten. Ik kocht er een doosje met een selectie van 3 verschillende soorten perziken, de lekkerste gedroogde peren die ik ooit heb gegeten en een zakje dikke vette abrikozen. Voor mijn variatie op het traditionele rusk koekje uit Zuid Afrika hakte ik wat van deze abrikozen en walnoten grof en mengde dat samen met de pompoenpitten en het venkelzaad op het laatst door het deeg. Het snijden van deze gevulde rusks is iets lastiger. Het is na de eerste keer bakken best kruimelig, dus gebruik een flink scherp mes.

________________________

 

Rusk koekje met abrikozen

500 gram zelfrijzend bakmeel
175 g suiker
½ tl zout
¼ zakje bakpoeder
125 gram koude boter, in stukjes
250 ml karnemelk
1 ei
50 g gedroogde abrikozen, grof gehakt
40 g walnoten, grof gehakt
20 g pompoenpitten
1 tl venkelzaad

Verwarmd de oven voor op 175°C. Meng het meel met de suiker, het zout en het bakpoeder.

Wrijf de boter met de vingertoppen door het bloemmengsel.

Klop het ei door de karnemelk en meng samen met de abrikozen, noten, pitten en venkelzaad tot een plakkerig deeg.

Bekleed een bakvorm van ca. 20 x 20 cm met bakpapier. Vet je handen een beetje in met zonnebloemolie en maak ovale balletjes van ca. 5 x 2 x 2 cm. Leg ze naast elkaar in het bakblik en bak ze in het midden van de oven ca. 30 min. Schakel de temperatuur naar 160 °C en bak nog 30 min.

Neem uit de oven en snijd de stukjes los. Snijd elk stukje horizontaal en vertikaal doormidden zodat je mooie rechthoekjes krijgt. Schakel de oventemperatuur terug naar 100°C. Leg de rusks op een rek en laat in ± 3-4 uur in de oven uitdrogen. Laat het liefst de oven op een kier zodat het vocht kan ontsnappen. Kan dat niet, open dan elk kwartier even de oven. Neem uit de oven en laat op het rek afkoelen.

This post is also available in: Engels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.