browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Rosca koekje uit de Filipijnen

Posted by on 26 april, 2014
roscas fillipijnen klein 2

Rosca koekje uit de Filipijnen

Ik vroeg een Filipijnse vriendin of zij nog speciale herinneringen had aan een traditioneel koekje. Haar familie in de Filipijnen heeft een bakkerij en zij riep meteen dat aan haar altijd wordt gevraagd om roscas koekjes mee te nemen als ze daar op bezoek is geweest.  Het rosca koekje uit de Filipijnen komt oorspronkelijk uit de stad Barugo en wordt vooral tijdens feestdagen gebakken. Ik kreeg van mijn vriendin een echt bakkersrecept: een lijstje van ingrediënten voor 250 koekjes….. Gelukkig kon zij mij vertellen hoe ik ze ongeveer moest maken. Het was even puzzelen, maar ik was best blij met mijn eerste poging. Toch had mijn vriendin nog flinke kritiek. Ik had veel langer moeten kneden voor een mooi stevig koekje, het koekje was niet bruin en knapperig genoeg, en ik was te zuinig geweest met de anijs….. Het rosca koekje moet eigenlijk met reuzel gemaakt worden. Dat geeft het koekje een bijzondere smaak en een iets andere structuur. Maar als dat lastig te krijgen is, geeft boter ook een prima resultaat. De traditionele vorm voor het rosca koekje uit de Filipijnen is een kippenpootje. Mijn vriendin kon mij niet vertellen waarom, maar ik vind het er in ieder geval erg grappig uitzien. Lekker? Probeer mijn eigen variatie Chocolade pistache koekje.

________________________

Rosca koekje uit de Filipijnen

voor ca. 30 koekjes

ingredienten roscas fillipijnen

Alle ingrediënten

250 gram bloem
¼ theelepel bakpoeder
185 gram suiker
115 gram reuzel of boter
5 eidooiers
2 eetlepels ongezoete gecondenseerde melk (of gewone melk)
1 eetlepel anijszaadjes

 

 

 

 

 

 

roscas boter, suiker, bloem en bakpoeder

boter, suiker, bloem en bakpoeder

Zeef de bloem in een kom en doe er de suiker bij. Draai samen met de reuzel of boter in een keukenmachine tot fijne kruimels.

 

 

 

 

 

 

Roscas alle ingredienten samen klein

Alle ingrediënten klaar om te mengen

 

Doe er de eidooiers, de melk, het bakpoeder en de anijszaadjes bij en kneed stevig door.

 

 

 

 

 

 

Roscas deegbal

Kneed het deeg goed door

Vorm het deeg in een bal en laat afgedekt in de koelkast ca. 30 min rusten.

 

 

 

 

 

 

roscas maantjes vormen

Vorm halve maantjes

 

Verwarm de oven voor op 180° C. Neem telkens ca. 40 gram van het deeg en vorm er een halfmaantje van. Het middenstuk voor het rosca koekje moet vrij dik zijn. Leg de halfmaantjes op een met bakpapier bekleed bakblik. Geef ze iets ruimte om te rijzen.

 

 

 

 

Roscas doorsnijden

Snijd de koekjes schuin doormidden

 

Bak de rosca koekjes ca. 15 min. in het midden van de oven. Neem ze uit de oven en snijd met een scherp mes ze schuin doormidden. Het resultaat moet lijken op een kippenpootje. Doe de koekjes weer in de oven en bak ze in 15-20 min. helemaal gaar en bruin.

This post is also available in: Engels

3 Responses to Rosca koekje uit de Filipijnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.