Uruguay: el país del Ricardito! (Uruguay: het land van de Ricardito!) Dat is de slogan van dit schuimige koekje van de fabrikant Ricard. Het is een van de populairste koekjes in Uruguay en jarenlang claimde de fabrikant dan ook de uitvinding van de…… Hollandse ‘zoen’. Een paar jaar geleden kwam pas in een uitbarsting van verontwaardiging in de Uruguayaanse media aan het licht dat het koekje eigenlijk al rond 1890 door de familie Buijs in Nederland was uitgevonden. En zelfs die claim is omstreden. Er schijnen zelfs voor die tijd in Denemarken soortgelijke koekjes te zijn gemaakt. Dit arme koekje heeft meer controverse te verduren gehad. De oorspronkelijke naam ‘negerzoen’ is een aantal jaren vanwege de racistische connotatie veranderd in het simpelere zoen. Maar hoe het koekje ook heet, of wie hem heeft uitgevonden, het doet gelukkig niets af aan de smaak. En ik had nooit gedacht een ‘zoen’ zo gemakkelijk zelf te maken is! (geheime tip: doe een ‘zoen’ een keer even een paar seconden in de magnetron voor een heel verrassend effect) .
___________________________
Ricardito koekje uit Uruguay
Voor ± 20 koekjes
20 ijswafeltjes
150 g suiker
60 ml water
50 g honing
¼ tl vanille-extract
sap van ½ citroen
snufje zout
2 eiwitten
150 g pure chocolade, grofgehakt
15 g boter
Steek uit ijswafeltjs met een koeksteker rondjes uit van ± 5 cm ø.
Doe 110 gram suiker, het water, de honing, de vanille, het citroensap en het zout in een pannetje en verwarm op halfhoog vuur al roerend tot de suiker is gesmolten.
Kook verder in tot 121°C (zachte bal).
Klop intussen de eiwitten met de rest van de suiker tot zachte pieken.
Giet al kloppend de suikersiroop de suikerstroop in een dun straaltje bij het eiwit. Blijf kloppen tot het eiwit is afgekoeld tot kamertemperatuur. Zo wordt het mooi stijf.
Doe het schuim in een spuitzak met een brede spuitmond en spuit mooie torentjes op de bodems. Laat het schuim ± 2 uur drogen.
Smelt de chocolade met de boter in de magnetron of au bain-marie. Zet de koekjes op een rekje en schep de chocolade over de schuimhoopjes of dompel ze onder (dan heb je wel meer chocolade nodig). Laat de chocolade hard worden.
This post is also available in: Engels
One Response to Ricardito koekje uit Uruguay