browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Polvoron koekje met kardemom en cranberry

Posted by on 30 november, 2013
polvorones variatie + 1

polvoron koekje met kardamom en cranberry

Eigenlijk zou ik vóór Sinterklaas geen kerstkoekjes moeten bakken, maar deze kerstige variatie op het klassieke – In ieder geval Spaanse! – polvoron koekje is gewoon te lekker. Toch morele bedenkingen? Maak dan gewoon leuke mijtertjes, stafjes en pietenmutsen van het deeg. Voor het kerstnummer van delicious. (4 december in de winkel!)  bedacht ik 6 bijzondere kerstkoekjes waarvan één met kardemom en cranberries. Ik vond die combinatie zo ontzettend lekker, dat ik hem in de polvoron met kardamom en cranberry nog een keer gebruikt heb. Fijn is ook dat deze kruidige, fris-zoete kruimelige polvoron ook heel gemakkelijk te maken is. Ik draaide in de keukenmachine wat cranberries met suiker tot een mooie sprankelende versiering en bestrooide er het polvoron koekje royaal mee.

Polvoron koekje met kardemom en cranberry

voor ca. 20 koekjes

250 gram bloem
250 gram zachte boter of reuzel
250 gram poedersuiker
125 gram blanke amandelen
1,5 theelepels kardemompoeder
1 theelepel gemberpoeder
snufje zout
40 gram gedroogde cranberries + 20 gram voor de cranberry suiker
40 gram suiker

Doe de bloem in een koekenpan en rooster al omscheppend tot het licht verkleurt en lekker gaat ruiken. Neem van het vuur en laat afkoelen.

Maal de amandelen heel fijn in de keukenmachine. Meng de bloem met de gemalen amandelen, de kardemom, de gember, het zout en de cranberries.

Verwarm de oven voor op 175 °C. Klop met een elektrische mixer de boter met de poedersuiker in ca. 5 min. licht en romig.

Voeg het bloemmengsel toe en kneed tot een samenhangende bal. Druk de bal plat op een stuk bakpapier, leg er een tweede stuk bakpapier op en rol uit tot een dikke lap van ca. 1,5 cm. Het deeg blijft vrij kruimelig.

Steek met een vorm koekjes uit het deeg en leg ze voorzichtig op een met bakpapier bekleed bakblik. Bak de polvorones in het midden van de oven in ca. 20-25 min. lichtbruin en gaar. Maal de cranberries met de suiker tot fijn rood kruim in de keukenmachine.

Neem de polvoron koekjes met kardemom en cranberry uit de oven, bestrooi ze met de cranberry suiker en laat afkoelen op het bakblik.

This post is also available in: Engels

2 Responses to Polvoron koekje met kardemom en cranberry

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.