browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Pistache kerstster koekje

Posted by on 20 december, 2014
kerstster koekje

pistache kerstster koekje

Bij kerst horen sterretjes! Ik hoefde dus niet zo lang na te denken over de vorm van mijn variatie op het klassieke vanille kipferl koekje uit Oostenrijk. Ik gebruikt pistachenoten in plaats van amandelen voor een zachtgroene kleur en een zoetige, notige smaak. Voor de frisheid raspte ik wat limoenschil en mengde dat met wat extra limoensap door het deeg. Toen ik de koekjes uit de oven haalde was ik nog niet helemaal tevreden. Voor de kerst mogen koekjes toch net wat extra glamour hebben! Gelukkig had ik nog een pakje gekleurde marsepein liggen en dat rolde ik heel dun uit, belegde er mijn koekjes mee en drukte er nog een pistachenootje op ter versiering. Ik gebruikte groene marsepein, maar je kunt natuurlijk ook een andere keur nemen of een gezellige bonte schaal vol maken. Ik ben benieuwd of deze stapel sterren de kerst zullen halen!

 

______________________

Pistache kerstster koekje

Voor ca. 30 koekjes

75 gram gepelde pistachenoten + 20 extra om te garneren
200 gram bloem
snufje zout
75 gram fijne kristalsuiker
rasp van 1 limoen
1 theelepel limoensap
185 gram boter
2 eidooiers
100 gram (groene) marsepein

Maal de pistachenoten fijn in de kleine kom van de keukenmachine. Meng de bloem met de gemalen noten, het zout en de suiker.

Doe er de limoenrasp, het limoensap, de boter en de eidooiers bij.

Wrijf met de vingertoppen door het bloemmengsel tot er een kruimelig deeg onstaat.

Kneed er snel een bal van. Laat afgedekt in de koelkast ca. 1 uur rusten.

Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het deeg uit tot ca ¾ cm.

Steek er met een koekjessteker sterretjes uit. Rol de rest van het deeg en herhaal tot het deeg op is. Leg de koekjes op een met bakpapier bekleed bakblik. Bak de pistache kerstster koekjes in het midden van het oven in 8-10 min. gaar. Ze moeten vrij licht van kleur blijven. Neem uit de oven en laat op de bakplaat afkoelen.

Rol de marsepein heel dun uit en steek er met een koekjessteker (iets kleinere) sterretjes uit. Druk ze voorzichtig op de koekjes en garneer met een pistachenoot. Bewaar de pistache kerstster koekjes in een goed afgesloten trommel. Ze worden nog lekkerder na een paar dagen.

This post is also available in: Engels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.