browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Pistache en cranberry kerstbaklava

Posted by on 23 december, 2017
Pistache en cranberry kerstbaklava montenegro

Pistache en cranberry kerstbaklava

Pistache, cranberry en sinaasappel zijn wat mij betreft de lekkerste kerstsmaken die er zijn. En als je ze ook nog eens combineert met geurige anijs, kardemom en honing kan december niet meer stuk. In mijn variatie op de klassieke walnoot en rozijnen baklava uit Montenegro komen al deze smaken samen in een heerlijk knapperig, kleverig, geurig koekje. Deze pistache en cranberry kerstbaklava rol je op met een behulp van een eetstokje en leg je in een mooie slakkenhuisvorm. Je kunt deze baklava heel gemakkelijk al een paar dagen van tevoren bakken. In een luchtdicht afgesloten trommel of koelkastdoos blijven ze zeker 5 dagen goed. Geef ze bij de thee of koffie of zelfs als elegant toetje met wat slagroom of crème fraîche. Toch liever de klassieker maken? Walnoot en rozijnen baklava uit Montenegro.

 

______________________

 

Pistache en cranberry kerstbaklava

Voor ± 24 stuks

125 g boter
250 g pistachenoten
100 g gedroogde cranberries
12 vellen filodeeg (±24 x 40 cm)
zeste en sap van 1 sinaasappel
1 tl anijspoeder
sap van ½ citroen
220 g honing
3 kardemonpeulen (gekneusd)
snufje zout

Verwarm de oven voor op 170°C. Smelt de boter.

Hak de de helft van de pistachenoten en de cranberries grof. Hak de rest fijn.

Knip de deegvellen doormidden zodat je 2 stukken van 24 x 20 cm krijgt. Leg 1 deegvel op een werkvlak met de korte kant naar je toe en bestrijk royaal met boter.

Bekleed een bakblik met iets opstaande rand met aluminiumfolie.

Houd wat van de grove en fijngehakte pistachenoten, cranberries en sinaasappelzeste apart om te versieren Bestrooi de onderste 5 cm van korte kant van het deegvel met ± 1/12 met de rest pistachenoten en cranberries, sinaasappelrasp en bestrooi met wat anijspoeder. Leg een eetstokje of een dun stokje zo op de vulling zodat het links en rechts uitsteekt. Rol op. Druk het deeg aan weerszijde van het stokje naar binnen zodat er een iets rimpelig effect ontstaat. Rol op in een soort ‘slakkenhuis’ en zet in het ondiep bakblik. Maak zo alle rolletjes. Vouw het aluminiumfolie tot een passend bakje. Overgiet met de rest van de boter en bak op de onderste richel van de oven in ± 50 min. bruin.

Breng intussen de honing in een pannetje aan de kook met het sinaasappelsap, citroensap, kardemon en een snufje zout. Laat 10 min. heel zachtjes koken. Houd apart tot gebruik.

Zet de oven op 200°C. Neem d epistache en cranberry kerstbaklava uit de oven en giet er de siroop over. Bak nog 5 min. en neem dan uit de oven om helemaal af te koelen.

This post is also available in: Engels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.