browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Pine tart koekje uit Guyana

Posted by on 14 april, 2017
pine tart koekje

Pine tart koekje uit guyana

Guyana ligt bovenin Zuid Amerika en heeft Suriname, Brazilië en Venezuela als buren. Het klimaat is er lekker tropisch en rijst, suikerriet en cacao zijn de grootste agrarische exportproducten. Alle tropische vruchten doen het hier goed en ananas is een grote favoriet. Dit traditionele pine tart koekje uit Guyana is eigenlijk meer een gebakje dan een koekje. Het zijn flinke happen! Ik denk dat ik ze de volgende keer zeker half zo klein zo maken. Het deeg is een ‘rough puff’, een simpele vorm van bladerdeeg. In plaats van telkens laagjes boter en bloem te maken, zorgen de grove stukken boter na het uitrollen voor een mooi bros deeg. In het deeg zit helemaal geen suiker en dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de lekker zoete ananasvulling. Het pine tart koekje wordt gegeten bij het ontbijt of als lekker zoet snackje tussendoor. Volgens mij misstaan ze ook niet op een mooie paastafel.

 

__________________

Pine tart koekje uit Guyana

Voor 6 flinke koeken

pine tart koekje

de ingrediënten

250 g bloem
150 g ijskoude boter in blokjes
snufje zout
1 ananas (of 2 blikjes van ± 230 g elk)
1 tl kaneelpoeder
25 g suiker
sap van ½ citroen
1 eidooier, losgeklopt

 

 

 

 

 

 

pine tart koekje uit Guyana

boter, bloem en zout

 

Doe de bloem met de boter en het zout in een ruime kom.

 

 

 

 

 

 

 

 

pine tart koekje uit Guyana

wrijf de boter in de bloem

 

 

 

Wrijf met je vingertoppen de boter door de bloem tot er een vrij grof mengsel onstaat. De grootste boterstukjes moeten zo groot zijn als kleine erwtjes.

 

 

 

 

pine tart koekje uit Guyana

samenhangend deeg

 

 

 

Doe er beetje bij beetje ± 125 ml water bij en vorm snel tot een samenhangende bal. Voeg iets meer water toe als het deeg te droog is. Schenk geen water meer bij als het deeg nat is. Kneed zo weinig mogelijk. Laat het deeg afgedekt ± 1 uur rusten in de koelkast.

 

 

 

pine tart koekje uit Guyana

snijd in stukken

 

 

 

Maak de ananas schoon en snijd in stukken.

 

 

 

pine tart koekje uit Guyana

pureer

 

 

 

Pureer de stukken met het sap grof. Doe in een pannetje met de kaneel, en breng aan de kook. Laat ± 25 min. zachtjes koken en dik worden. Laat afkoelen.

 

 

 

pine tart koekje uit Guyana

 

 

 

 

Verwarm de oven voor op 190°C. Verdeel het deeg in 6 stukken (of meer als je kleinere koekjes wilt) en rol ze uit tot ± 15 cm. Ik gebruikte een schoteltje om te controleren en mooi rond bij te snijden.

 

 

pine tart koekje uit Guyana

Verdeel het ananasmengsel over het midden van de rondjes.

Bestrijk de rand van het deeg met ei. Sla de rondjes dicht zodat je een mooie driehoek krijgt. Bestrijk de bovenkant met ei, prik er met een vork wat decoratieve gaatjes in en leg op een met bakpapier bekleed bakblik.

Bak de pine tart koekjes  in het midden van de oven in ± 20 min. bruin en gaar. Neem uit de oven en laat op de bakplaat afkoelen.

This post is also available in: Engels

2 Responses to Pine tart koekje uit Guyana

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.