browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Pepermunthart koekje uit Noorwegen

Posted by on 14 december, 2013
kringle variatie Noorwegen

Pepermunthart koekje uit Noorwegen

Meer dan de helft van de pepermuntstokjes die ik had gekocht om mijn kerstboom te versieren, waren al gebroken in het doosje. Terwijl ik in de keuken een stukje oppeuzelde, bedacht ik dat ik ze misschien wel kon gebruiken als versiering voor mijn kerstvariatie op het traditionele kringle koekje uit Noorwegen. Toen ik de eerste baksels uit de oven haalde, zag ik dat de stukjes gesmolten waren en prachtige doorzichtige rode druppels vormden. Ik vijzelde de rest van het doosje pepermuntstokjes tot grove kruimels en vulde voorzichtig de hartjes van mijn volgende baksel pepermunthart koekjes uit Noorwegen met met een dikke laag. Ik kon niet wachten tot ze uit de oven kwamen en het resultaat was zo mooi! Je kunt ze natuurlijk zo opeten, maar deze pepermunthart koekjes uit Noorwegen staan ook prachtig in de kerstboom in plaats van pepermuntstokjes.

Pepermunthart koekje uit Noorwegen

voor ca. 30 koekjes

175 gram suiker
125 gram zachte boter
1 ei
1 vanillestokje
450 gram bloem + extra om te bestrooien
3 theelepels bakpoeder
snufje zout
druppeltje pepermunt extract
200-240 milliliter karnemelk
ongeveer 150 gram pepermunt stokjes (ca. 10 kleine stokjes)

Klop met een electrische mixer de suiker met de boter in ca. 5 min. licht en romig. Voeg het ei doe en klop goed door. Snijd het vanillestokje doormidden en schraap de zaadjes er uit. Meng de bloem met het bakpoeder, de vanille en het zout. Doe het bloemmengsel, het pepermunt extract en de karnemelk bij het botermengsel en kneed door tot een zacht deeg.

Doe het deeg in een kom en dek af. Laat ca. 2 uur rusten in de koelkast.

Breek de pepermuntstokjes in kleine stukjes en vijzel ze tot een grove kruimelsin de vijzel.

Verwarm de oven voor op 190 °C. Neem het deeg uit de koelkast. Bestrooi een werkvlak met bloem. Neem telkens ca. 15 gram deeg en rol tot een slangetje van ca. 12 cm. Vorm er een hartje van en leg op een met bakpapier bekleed bakblik. Laat ca. 2 cm tussen de koekjes, ze dijen uit! Vul de hartjes voorzichtig met een laagje pepermuntkruimels van ongeveer 1/2 cm.

Bak de kringla in ca. 12 min. gaar maar niet bruin. Ze moeten lekker licht en cake-achtig blijven. Laat ze helemaal afkoeken op het bakblik. De pepermunt moet helemaal hard en koud zijn.

This post is also available in: Engels

One Response to Pepermunthart koekje uit Noorwegen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.