Het verkeer in China is deze dagen een chaos. Miljoenen Chinezen reizen naar hun geboortedorp voor het traditionele familiediner en de feesten ter ere van het Chinese Nieuwjaar. Dat nieuwe jaar (het jaar van het paard) begint in 2014 op 31 januari. Alles draait tijdens de feesten om gelukssymbolen die moeten zorgen voor een voorspoedig nieuw jaar. Eten staat centraal tijdens het nieuwjaarsfeest en ook etenswaren kunnen een symbolische betekenis hebben. Meer geld nodig in het nieuwe jaar? Pel een extra sinaasappel voor rijkdom. Niet zoveel geluk gehad? Eet mandarijnen voor een voorspoediger jaar. Pinda’s zijn in China het symbool voor een lang leven en deze traditionele Chinese nieuwjaars pindakoekjes staan vaak te wachten om vermoeide reizigers weer een beetje op te peppen. Volgens de laatste medische onderzoeken zijn noten de nieuwste superfoods. Dus misschien leef je na het eten van deze koekjes wel langer –zelfs als je niet gelooft in Chinese symboliek. Lekker? probeer ook eens mijn variatie: macadamiakoekje met mandarijn.
____________________
Nieuwjaars pindakoekjes uit China
voor ca. 20 koekjes
200 gram ongezouten (geroosterde) pinda’s, gedopt en gepeld
75 gram poedersuiker
100 gram bloem
60 milliliter arachide olie (pinda-olie)
snufje zout
1 eigeel, losgeklopt
Rooster eventueel de ongeroostede pinda’s in een droge pan lichtbruin en glimmend.
Maal de pinda’s in de keukenmachine tot een gladde pasta.
Doe er de poedersuiker, de bloem, de olie en het zout bij.
Meng in de keukemachine tot een glad en glimmend deeg.
Neem telkens 20 gram van het deeg en rol er een balletje van. Leg ze op een met bakpapier bekleed bakblik.
Duw met een achterkant van een viltstift een mooi rond patroontje bovenop het balletje. Verwarm de oven voor tot 180 °C.
Bestrijk het Chinese pindakoekje met wat losgeklopt ei. Bak de koekjes in het midden van de oven in 15-20 min. bruin en gaar. Laat de koekjes op de bakplaat afkoelen.
This post is also available in: Engels
2 Responses to Nieuwjaars pindakoekje uit China