Deze koekjes zijn perfect als last minute paaskoekje. Ik maakte ze in rechthoekjes, maar je kunt ze heel gemakkelijk in elke vorm maken die je maar wilt. Dit zoete, knapperige traditionele meni-meniyong koekje komt uit Mali. Daar is de markt nog steeds de plek om elkaar te ontmoeten, zaken te doen, wat te eten bij een straatkraampje en natuurlijk om boodschappen te doen. Deze knapperige zoete sesamkoekjes vind je op elke markt in Mali. Het traditionele meniyong koekje is meestel gevormd in deze rechthoekige vorm en is een populaire traktatie na het boodschappen doen. Mali produceert veel sesamzaad en het is een van de grotere exportproducten van het land. Sesam is dan ook een veel gebruikt ingrediënt. De honing in het recept wordt tegenwoordig ook wel vervangen door het goedkopere suiker, maar dat proef je wel. Honing is gewoon veel lekkerder!
Ik vond dit koekje heerlijk. De temperatuur van de karamel is wel belangrijk. Het moet net hard zijn als het afkoelt. Te hard en het koekje wordt bikkelhard en te zacht betekent een toffee in plaats van een koekje. Is je meniyong koekje na het afkoelen toch niet hard genoeg, dan kun je ze gewoon weer laten smelten in de pan en alles nog even laten doorkoken. Maar je kunt je ook bij je lot neerleggen. Een goede toffee is ook lekker bij de thee! Liever een meer traditioneel paaskoekje?
Kijk eens naar het non-plus ultra koekje uit Hongarije, het tarallo koekje uit Italië of het figolla koekje uit Malta
______________________
Meni-meniyong koekje uit Mali
Voor ± 20 koekjes
120 g sesamzaadjes
250 g honing
60 g boter + extra om in te vetten
snufje zout
Rooster de sesamzaadjes in een droge pan.
Vet een ondiepe bakvorm van ± 28 x 18 cm in met boter.
Doe de honing en boter in een pan en breng aan de kook.
Laat 10-15 min. zachtjes koken tot de massa een mooie karamelkleur heeft.
Neem wat uit de pan en laat op een schoteltje afkoelen. De massa moet net hard zijn.
Meng er dan de sesamzaadjes en het zout door.
Giet in de vorm. Laat iets afkoelen en kerf met een mes in rechthoekjes. Zo kun je het straks gemakkelijk breken of snijden.
Neem uit de vorm en breek of snijd in stukken.
This post is also available in: Engels
One Response to Meni-meniyong koekje uit Mali