Mahamri is eigenlijk een luxere versie van de mandazi uit Kenia en worden in heel Oost-Afrika gegeten. Aan de kust kom je ze meer tegen omdat ze worden gemaakt met kokosmelk in plaats van water. Ook wordt er meestal gist in plaats van bakpoeder gebruikt. De kokosmelk en de gist maken ze net wat luchtiger en zachter dan de eenvoudige mandazi. Je hebt wel wat meer geduld nodig voor mahamri, want de gist heeft tijd nodig om het deeg te laten rijzen. Mahamri eet je net als mandazi als snack bij een kopje thee of chai, bij je avondeten of als ontbijt. Ze zijn meestal niet heel zoet, maar je kunt er altijd lekker veel poedersuiker over strooien als je ze geeft bij een kopje thee. Eet mandazi zo snel mogelijk na het bakken. Dan is de buitenkant lekker knapperig en de binnenkant zacht.
Mahamri uit mozambique
Voor 10 kleine
½ zakje instant gist (± 3 g)
40 g suiker
60 ml lauwwarme kokosmelk
½ tl kardemompoeder (of meer/minder naar smaak)
150 g bloem
olie om te frituren
poedersuiker (evt.)
Meng de gist met de suiker en de kokosmelk en laat 10 min. staan tot het schuimig is.
Meng er de rest van de ingrediënten door. Kneed er een zacht deeg van. Voeg eventueel wat water toe als het deeg nog droog en kruimelig is. Voeg wat bloem toe als het deeg nog plakkerig is.
Laat afgedekt in een kom ± 1 uur op een warme plek (of 1 nacht in de koelkast) rijzen of tot het deeg in volume is verdubbeld.
Rol het deeg uit tot een vierkante lap van ± 3 cm en snijd in 10 vierkante stukjes of vorm ze zoals de mandazi uit Kenia). Dek af met plasticfolie en laat nog ± 30 min. rijzen op een warme plek.
Verhit de in een (frituur)pan in tot 180 °C. Werk in delen en frituur telkens een paar mahamri in een paar minuten gaar. Keer regelmatig.
Neem de mahamri uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi eventueel met poedersuiker en serveer meteen
This post is also available in: Engels
One Response to Mahamri uit Mozambique