browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Maejakgwa koekje uit Korea

Posted by on 4 januari, 2014
tweede poging maejakgwa lichter

Maejakgwa koekje uit Korea

Ik snuif graag de mengeling van vreemde geuren op in Aziatische supermarkten. De laatste tijd experimenteer ik veel met Koreaanse gerechten en ben ik uren zoet met het dwalen tussen de kleurrijke schappen terwijl ik wijs probeer te worden uit de onbegrijpelijke opschriften op pakjes, blikjes en dozen. Met wat uitleg van geduldige personeel kom ik er gelukkig meestal wel uit. De stevige smaak en geur van gefermenteerde kool (kimchi), rode peper pasta (gochujang) en gefermenteerde sojapasta (chunjang) zijn zo langzamerhand geen vreemden meer in mijn keuken, maar aan een Koreaans koekje had ik mij nog niet gewaagd. Ik werd altijd een beetje afgeschikt door lange lijst met ingewikkelde ingrediënten en  lastige bereidingswijzen. Veel Koreaanse zoetigheden of hangwa worden gemaakt op basis van rijst, gedroogde vruchten en honing en kosten veel tijd.  Maar gefrituurde koekjes zoals dit Koreaanse maejakgwa koekje uit Korea met gember en pijnboompitten zijn heel gemakkelijk te maken. Ze zeggen dat dit koekje zijn naam heeft te danken aan de vorm. Het moet een mus in een abrikozenboom voorstellen. Ik ziet het er zo niet in, maar dit lekker knapperige koekje verdient in ieder geval een poetische naam. Lekker? Probeer mijn variatie  sesamkoekje met hibiscussiroop eens.

Maejakgwa koekje uit Korea

Maejakgwa ingredienten

ingrediënten

stukje gember van ca. 5 cm
250 gram bloem
flinke snuf zout
15 gram suiker
135 milliliter water
25 gram pijnboompitten
plantaardig vet om te frituren

voor de siroop
150 gram suiker
150 milliliter water
1 flinke theelepel kaneel

 

 

 

 

Maejakgwa gember rasp iphoto

rasp de gember met een fijne rasp

Rasp de gember met een fijne rasp

 

 

 

 

 

 

Maejakgwa gembersap

pers het gembersap uit

 

Doe de rasp in een zeef en pers het gembersap er uit. Gebruik 2 eetlepels van het sap.

 

 

 

 

Maejakgwa alle ingredienten bij elkaar

alle ingrediënten bij elkaar

 

Meng de bloem met het zout, de suiker, het gembersap en het water en kneed tot een bal. Voeg eventueel wat extra water toe als het deeg te droog is.

 

 

 

 

 

Maejakgwa bal deeg

Een stevige bal deeg

 

Kneed ca. 15 minuten stevig door tot een stevig maar soepel deeg. Ik gebruikte mijn keukenmachine met de deeghaak hiervoor.  Laat het deeg afgedekt in de koelkast ca. 30 min. rusten.

 

 

 

 

 

Maejakgwa koekjes snijden

snijd rechthoekjes van het deeg

 

Rol het deeg dun uit tot ca. ¼ cm dik. Snijd met een pizzaroller of een scherp mes. rechthoekjes van 2 x 6 cm uit het deeg.

 

 

 

 

 

 

Maejakgwa vormen

vorm het deeg

 

Klap de lapjes deeg dubbel en knip of snijd 3 sneetjes. Het middelste sneetje moet iets langer zijn. Duw één kant van het deeg door het middelste sneetje en trek recht zodat er een soort vlindertje ontstaat. Rol de restjes deeg weer samen uit en herhaal.

 

 

 

 

 

Maejakgwa pijnboompitten hakken

pijnboompitten hakken

Hak de pijnboompitjes grof.

 

 

 

 

 

 

Maejakgwa gefrituurd

gefrituurde koekjes

 

Verwarm de olie tot ca. 160 °C in een ruime pan of een frituurpan.  Een stukje brood of overgebleven deeg dat in de olie wordt gedaan moet meteen gaan bruisen. Doe dan telkens een paar reepjes deeg in de olie. Bak de Maejakgwa in een paar minuten goudbruin. Draai ze af en toe om voor een gelijkmatige kleur. Neem ze uit de pan met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier.

 

 

 

 

 

Maejakgwa water en suiker

suikersiroop maken

 

Doe de suiker en het water voor de siroop in een pannetje en breng aan de kook. Laat ca. 15 min. koken tot er een dikke siroop ontstaat.

 

 

 

 

 

siroop en kaneel

siroop met kaneel

Voeg op het laatst de kaneel toe en roer goed door.

 

 

 

 

 

Maejakgwa dopen in siroop

doop ze in de suikerstroop

 

Haal de koekjes door de siroop en bestrooi met wat pijnboompitten. Eet ze meteen als ze nog warm zijn of laat ze drogen voor een knapperig koekje.

 

 

 

This post is also available in: Engels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.