browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Macadamiakoekje met mandarijn

Posted by on 8 februari, 2014

 

Unsaved Preview Document

Macadamiakoekje met mandarijn

Een bakje met macadamianoten is niet lang veilig bij mij in de buurt. De dikke ronde kogels met hun boterachtige smaak stop je zo gemakkelijk één voor één gedachteloos in je mond. Helaas hebben macadamia’s het hoogste vetpercentage van alle noten. En ook al is dat gezond meervoudig onverzadigd vet, te veel noten zorgen toch voor extra kilo’s op de weegschaal….. De macadamia komt oorspronkelijk uit Australië en daar worden nog steeds de meeste noten vandaan verscheept. De schil van de noot is ontzettend hard en moeilijk te openen. De meeste macadamia’s worden daarom kant en klaar gekraakt en geroosterd verkocht. In mijn variatie op het klassieke Nieuwjaarskoekje uit China komen de macadamia’s ontzettend goed tot hun recht. Het koekje smelt in je mond en laat een zachte, boterige smaak achter. De frisse, iets bittere citrussmaak van de mandarijn geeft net een beetje tegenwicht. En omdat in het park de crocusjes en het speenkruid al vrolijk bloeien, vormde ik het macadamiakoekje met mandarijn in een hoopvol voorjaarszonnetje.

____________________

Macadamiakoekje met mandarijn

Voor ca. 20 koekjes

200 gram ongezouten macadamianoten (geroosterd en zonder dop)
(of spoel gezouten geroosterde macadamianoten goed af en droog ze met keukenpapier)
4 mandarijnen (biologisch)
85 gram poedersuiker
100 gram bloem
60 milliliter arachide olie (pinda-olie)
1 eigeel, losgeklopt
(zout)

Maal de macadamianoten in de keukenmachine tot een gladde pasta.

Rasp met een fijne rasp het oranje gedeelte van de mandarijnschil.

Doe de poedersuiker, de bloem, de mandarijnrasp en de olie bij de notenpasta en meng in de keukemachine tot een glad en glimmend deeg.

Verwarm de oven voor tot 180°C. Neem telkens een klein bolletje deeg van ongeveer 15 gram en rol er een balletje van. Maak 7 nog kleinere bolletjes en vorm er de ‘stralen’ van. Leg het grote bolletje op een met bakpapier bekleed bakblik en druk de stralen er voorzichtig tegenaan.

Bestrijk het macadamiakoekje met mandarijn met wat losgeklopt ei. Bak de koekjes in het midden van de oven in 10-15 min. bruin en gaar. Laat de koekjes op de bakplaat afkoelen.

This post is also available in: Engels

One Response to Macadamiakoekje met mandarijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.