browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Ma’amoul uit Libanon

Posted by on 10 maart, 2013

 

ma'moul resultaat 100 dpi

ma’amoul

 

Deze koekjes zijn bijna een soort minigebakjes. Om bij de kleverige dadel of pistachevulling te komen, moet je eerst door een brosse, kruimelige buitenkant bijten. Zeker geen straf! Traditioneel worden ze gemaakt in speciale houten vormen. Ieder vulling heeft zijn eigen vorm, zodat je van te voren weet waar je in bijt. Met dadel gevulde ma’amoul hebben meestal een afgeplatte ronde vorm en die met pistache zijn meer langwerpig. Maar je kunt ook gewoon kleine gebaksvormpjes gebruiken of balletjes maken. Ze smaken er niet minder om! Ma’amoul zijn heel populair in Libanon, maar worden ook gegeten in Jordanië, Palestina, Syrië, zuid Turkije en Noord Irak. Moslims eten ze traditioneel in de nacht tijdens de ramadan, en Christenen bakken ze rond pasen. Net zoals veel traditionele koekjes bestaan er ontelbare varianten, maar ik vond een variatie met fijne en grove griesmeel het lekkerste. Ik kocht de de  fijne griesmeel onder de naam semolina bij Italiaanse winkel, maar het is ook te koop bij Turkse en Marokkaanse winkels.

Probeer ook eens mijn variatie: New England ma’amoul met pecannoten en maple siroop

Ma’amoul
(voor ca. 25 koekjes)

maamoul ingredienten bij elkaar

Oranjebloesemwater, semolina, dadels en pistachenoten

voor het deeg
200 gram fijne semolina (soort fijne griesmeel)
50 gram grove semolina
25 gram suiker
snufje zout
50 gram boter
40 milliliter oranjebloesem water
½ theelepel gist

voor de vulling
250 gram ontpitte dadels
25 gram zachte boter
115 gram gepelde pistachnoten
25 gram suiker

voor de afwerking
poedersuiker

maamoul deegbol + vullinkjes 100 en crop

Het deeg met de vulling

 

Meng de semolina met de suiker en het zout. Smelt de boter en roer samen met het oranjebloesem water door de semolina. Laat afgedekt 1 nacht of minstens 6 uur staan zodat de semolina het vocht kan opnemen. Roer het gist door het mengsel en net zoveel water tot er een zacht en iets plakkerig deeg ontstaat. Laat nog 2 uur op een warme plek staan.

 

 

 

 

 

 

 

Het vormen van de koekjes

Het vormen van de koekjes

Draai de dadels met de boter in een keukenmachine tot een gladde pasta. Hak de pistachenoten samen met de suiker en ½ theelepeltje water tot een grove pasta.Vorm balletjes van 3 cm doorsnede van het deeg.

Vorm balletjes van 1,5 cm doorsnede van de dadelpasta en de pistachepasta.Vorm balletjes van 3 cm doorsnede van het deeg. Vorm balletjes van 1,5 cm doorsnede van de dadelpasta en de pistachepasta. Plet de deegballetjes tot rondjes van ca. 7 cm doorsnede en plaats een balletje vulling in het midden. Druk het deeg over de vulling en zorg ervoor dat het helemaal bedekt is met deeg. Rol weer tot een balletje.

Ik gebruikte kleine gebaksvormpjes en bekleedde die eerst met wat huishoudfolie tegen het plakken. Druk het balletje zachtjes in de vorm. Draai het vormpje om en leg het ongebakken koekje op een met bakpapier bedekte bakplaat. Prik een paar gaatjes in het deeg ter decoratie (prik niet te diep ander zal de vulling tijdens het bakken er uit lopen).

Verwarm de oven voor op 160 °C en bak de koekjes in het midden van de oven in ca. 15 min. gaar. Ze moeten mooi blank blijven. Neem ze uit de oven en laat ze helemaal afkoelen. Wrijf ze in met poedersuiker.

 

 

Wooden-Date-Maamoul-Mold

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This post is also available in: Engels

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.