Je hebt liefhebbers van Brusselse wafels en fans van Luikse wafels. Voor allebei valt wat te zeggen. De Brusselse rechthoekige wafels zijn luchtiger, niet zo zoet en lekker om warm te eten met een flinke dot slagroom en kersen. Maar ik houd toch het meest van de zwaardere, iets zoetere Luikse wafels met die zachte binnenkant en de gecaramelliseerde knapperige buitenkant. Ik word helemaal gelukkig van het geknars van de net niet gesmolten stukjes parelsuiker en de stevige bite en geur van het gistdeeg van een hoekige Luikse wafel. Wafels vind je al sinds de Middeleeuwen in België, maar de legende wil dat de Luikse wafel in de 18e eeuw werd bedacht door een kok die in dienst was van de Prins van Luik. Om deze enorme zoetekauw te behagen, bakte hij een gistdeeg met vanille en parelsuiker in een traditioneel wafelijzer. Het zoete gebak sloeg aan en werd populair in Luik. Mijn recept voor Luikse wafels kost wel wat tijd, maar krijgt door het lange rijzen een heerlijk volle smaak en een mooie structuur. Heb je minder geduld? Meng dan alle ingrediënten in één keer door elkaar en laat 1 uur rijzen. Verdeel het deeg, meng er de suiker door en laat de bolletjes afgedekt nog 1 uur rijzen voor je ze bakt. Lekker? probeer mijn variatie met chocola!
______________________
Luikse wafel uit België
Voor 6-10 wafels
50 milliliter volle melk
50 milliter water
260 gram bloem
1 ei, op kamertemperatuur
5 gram gedroogde gist
25 gram lichtbruine basterdsuiker
1 theelepel zout
125 boter, op kamertemperatuur
15 gram honing
zaadjes van 1 vanillestokje
150 gram parelsuiker
Verwarm de melk met het water tot het handwarm is. Klop er 60 gram bloem en het ei door. Doe er de gist bij en roer goed door.
Dek af met huishoudfolie en laat ca. 1 uur op een warme plek rijzen tot er zich kleine belletjes vormen.
Voeg de suiker, de rest van de bloem en het zout toe en klop goed door met een elektrische mixer of keukenmachine met deeghaken.
Klop er ook de honing en de vanillezaadjes door.
Voeg dan al kloppend/knedend klontje voor klontje de boter toe. Kneed nog 5 min. door.
Doe het deeg in een grote kom en laat afgedekt ca. 1 uur rijzen op kamertemperatuur.
Sla het deeg terug en vorm er een platte lap van. Wikkel in huishoudfolie en laat nog 8 uur of 1 nacht in de koelkast onder een keukenplank of iets zwaars rusten.
Verdeel het deeg in 6 stukken voor grote wafels of in 10 stukken voor kleinere.
Verdeel de parelsuiker en kneed door elk stuk een deel van de parelsuiker. Vorm er ballen van en laat afgedekt nog ca. 1 uur rijzen.
Verwarm het wafelijzer voor op de middelste stand, leg de bolletjes deeg in het midden van het ijzer en sluit het wafelijzer. Bak de wafels in een paar minuten gaar of tot ze goudbruin zijn. Laat ze iets afkoelen, de suiker is heet!
This post is also available in: Engels
4 Responses to Luikse wafel uit België