Kuih kapit betekent letterlijk klemkoekje in het Maleis. In Maleisië wordt het koekje gebakken in traditionele ijzeren wafelijzers die boven houtskoolvuurtjes worden verwarmd. De timing is dan cruciaal. Te kort gebakken blijft het wafeltje slap, maar even te lang op het vuur en het koekje verbrandt onherroepelijk. Waarschijnlijk ligt de oorsprong van dit koekje bij het Nederlandse wafeltje. Nederlandse koopvaarders brachten het wafelijzer en het recept mee naar het verre oosten. Omdat boter niet zo gemakkelijk voorhanden is in de tropen, werd het vervangen door kokosmelk. Een soortgelijk wafeltje wordt ook in andere landen rond Maleisië gegeten en het is een populair Nieuwjaarskoekje in China. Het koekje wordt ook wel ‘de liefdesbrief’ genoemd. Het lijkt inderdaad wel op een zorgvuldig dichtgevouwen briefje. Maar probeer dit delicate koekje niet open te vouwen om geheime liefdesboodschappen te ontdekken. Het knapperige koekje breekt meteen in stukken. Ik vind dit knapperige dunne wafeltje met zijn laagjes en romige kokossmaak erg lekker, zelfs al zijn er geen liefdesgeheimen in verstopt.
______________________
Kuih kapit koekje uit Maleisië
voor ca. 20 koekjes
2 eieren
50 gram fijne kristalsuiker
50 gram rijstebloem
15 gram bloem
snufje zout
225 milliliter dikke kokosmelk
Doe de rijstebloem, de bloem, de suiker en het zout in een kom.
Voeg de eieren toe.
Meng tot een dik beslag zonder klonten.
Klop er de kokosmelk door.
Verwarm een electrisch (anti-aanbak) wafelijzer voor op half hoog. Giet telkens ca. 30 milliliter van het beslag in het midden van het ijzer. Sluit het ijzer en laat in 2-4 min. licht bruin bakken.
Neem de wafel uit het wafelijzer en vouw meteen dubbel. Vouw weer dubbel zodat het koekje de vorm van een taartpunt krijgt.
This post is also available in: Engels