browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Kringle koekje uit Noorwegen

Posted by on 8 december, 2013
kringla klein 2

kringle koekje uit Noorwegen

Ik was wel een beetje jaloers toen mijn vriendin Gitta uit Noorwegen mij vertelde dat daar het bakken voor de kerst al in oktober begint. Maar toen realizeerde ik mij ook dat er in het hoge noorden waarschijnlijk anders te doen is in deze donkere maanden. Volgens de traditie moet elke Noorse koekjesbakker voor de kerst de koektrommels gevuld hebben met minstens 7 verschillende koekjes om uit te delen rond kerst.  Deze kringle koekjes worden vaak gebakken als onderdeel van de traditionele Noorse syv slag -zeven soorten. Het kringle koekje uit Noorwegen wordt meestal gebakken in de vorm van een half kransje of deze ∞. Ik koos voor de ∞ omdat het staat voor oneindigheid en ik alles zou doen voor een koekje dat nooit opgaat. Ik ga mijn kringler ophangen in de grote kerstboom die ik net naar huis sleepte en maar net door de voordeur kon duwen. Probeer ook mijn eigen variant van deze klassieker: pepermunthart koekje uit Noorwegen.

Kringle koekje uit Noorwegen

voor ca. 40 koekjes

kringla ingredienten

ingredienten

175 gram suiker
125 gram zachte boter
1 ei
1 vanillestokje
450 gram bloem + extra om te bestrooien
3 theelepels bakpoeder
snufje zout
200- 240 milliliter karnemelk
vanillesuiker om te bestrooien

 

 

 

 

 

 

 

kringla noorwegen klaar om te mengen

klaar om te mengen

 

Klop met een electrische mixer de suiker met de boter in ca. 5 min. licht en romig. Voeg het ei doe en klop goed door. Snijd het vanillestokje doormidden en schraap de zaadjes er uit. Meng de bloem met het bakpoeder, de vanille en het zout. Doe het bloemmengsel en de karnemelk bij het botermengsel en kneed door tot een zacht deeg.

 

 

 

 

 

 

kringla noorwegen deeg klaar

zachte bal deeg

Doe het deeg in een kom en dek af. Laat ca. 2 uur rusten in de koelkast.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kringla noorwegen gevormd deeg

vorm het deeg in achtjes

Verwarm de oven voor op 190 °C. Neem het deeg uit de koelkast. Bestrooi een werkvlak met bloem. Neem telkens ca. 20 gram deeg en rol tot een slangetje van ca. 20 cm. Vorm er een 8 van en leg op een met bakpapier bekleed bakblik. Laat ca. 2 cm tussen de koekjes, ze dijen uit! Bak de kringler in ca. 12 min. gaar maar niet bruin. Ze moeten lekker licht en cake-achtig blijven. Laat afkoelen en bestrooi met vanillesuiker.

This post is also available in: Engels

2 Responses to Kringle koekje uit Noorwegen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.