browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Koulourakia koekje uit Griekenland

Posted by on 21 maart, 2013

 

 

koulourakia resultaat 2 100 dpi

Koulourakia

Deze elegante gedraaide Koulourakia koekjes worden in heel Griekenland gemaakt rond Pasen. Oorspronkelijk werden ze alleen gegeten na heilige zaterdag.  Ze zijn lekker knapperig aan de buitenkant, maar zacht en kruimig van binnen. Ze hebben een volle, rijke smaak door de boter en de eieren en een hint van sinaasappel. De gedraaide vorm is eigenlijk heel gemakkelijk te maken. Je vindt koulourakia ook als vlechtjes, haarspeldbochten, achtjes en hoefijzervorm, maar ik vond dit het mooiste. Ze worden wel snel wat droger, maar zijn dan perfect om lekker mee te soppen in een kopje koffie of thee.

 

Koulourakia

(voor ca. 20 koekjes)

 

225 gram boter

550 gram bloem + extra om te bestrooien

125 gram suiker

3 theelepels bakpoeder

3 eieren

rasp van ½ sinaasappel

± 100 milliliter sinaasappelsap

1 ei om te bestrijken

sesamzaad om mee te bestrooien

 

 

koulourakia deeg nieuw 100 dpi

Een glanzende zachte bal deeg

Verwarm de oven voor op 180 °C. Smelt de boter en laat iets afkoelen. Meng in een kom de bloem met de suiker en het bakpoeder. Breek de eieren in het mdden van de bloem en voeg de sinaasappelrasp en het ¾ van het sinaasappelsap toe. Begin met roeren en giet al roerend beetje bij beetje de boter bij het mengsel. Start met kneden als alle boter toegevoegd is. Het deeg moet zacht en soepel, maar niet plakkerig zijn. Voeg wat bloem toe als het deeg te plakkerig is. Voeg wat sinaasappelsap toe als het deeg te droog is.

 

 

 

 

 

 

 

koulourakia deeg draai

Het draaien van het deeg

Klop het ei los met een theelepeltje water. Bestrooi een werkvlak met wat bloem. Neem ± 30 g deeg en rol er een streng van ca. 20 cm lang  van. Pak het strengetje in het midden vast en til het op. Knijp de uiteinden samen. Draai het 1 slag zodat de vorm van een 8 ontstaat. Draai nog een paar keer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

koulourakia met ei+ sesam 100 dpi

bestrijk met ei en bestrooi met sesam

Leg op een met bakpapier bekleedde bakplaat, bestrijk met het losgeklopte en besprenkel met wat sesamzaad. Bak de koularkia koekjes 15-20 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar.

This post is also available in: Engels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.