browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

koulourakia koekje met citroen en maanzaad

Posted by on 7 april, 2013
koulourakia variatie 100dpi

Maanzaad-citroen koulourakia

Heerlijk, zo’n fris zure citroen! En de smaak past zo goed bij de rijke boterige smaak van dit koekje. In mijn versie van de klassieke koulourakia gebruikte ik ook maanzaad. Op de een of andere manier oefenenen maanzaad en citroen een onweerstaanbare culinaire aantrekkingskracht op elkaar uit. Maar het zuur van de citroen en de het lichte bittertje van de maanzaad hebben wel wat suiker nodig om echt verkering te kunnen krijgen. Ik maakte kleine knoopjes van de oorspronkelijke gedraaide vorm. Kijk anders even naar de beschrijving van de klassieke koulourakia voordat je aan de slag gaat.  

Citroen maanzaad  Koulourakia

(voor ca. 20 koekjes)

225 gram boter
550 gram bloem + extra om te bestrooien
125 gram suiker
3 theelepels bakpoeder
3 eieren
geraspte schil van 1 citroen
100 milliliter citroensap
1 ei om te bestrijken
maanzaad om mee te bestrooien

Verwarm de oven voor op 180 °C. Smelt de boter en laat iets afkoelen. Meng in een kom de bloem met de suiker en het bakpoeder. Breek de eieren in het mdden van de bloem en voeg de citroenrasp en het citroensap toe. Begin met roeren en giet al roerend beetje bij beetje de boter bij het mengsel. Start met kneden als alle boter toegevoegd is. Het deeg moet zacht en soepel zijn maar niet plakkerig zijn. Voeg wat bloem toe als het deeg te plakkerig is. Voeg wat citroensap toe als het deeg te droog is. Klop het ei los met een theelepeltje water. Bestrooi een werkvlak met wat bloem. Neem een wat deeg en rol er een streng van ca. 12 cm lang en ½ cm breed van. Pak het strengetje in het midden vast en til het op. Knijp de uiteinden samen. Draai het 1 slag zodat de vorm van een 8 ontstaat. Draai nog een paar keer. Vorm van de gedraaide streng een circel en knijp de uiteinden vast.  Leg het circkeltje op een met bakpapier bekleedde bakplaat, bestrijk met het losgeklopte en besprenkel met wat maanzaad. Bak de koekjes 15-20 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar.

This post is also available in: Engels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.