browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Kleeb lamduan

Posted by on 24 februari, 2013

 

 

kleeb lamduan res. van opzij 150

Kleeb lamduan

Toen ik dit Thaise kleeb lamduan koekje vond, was ik er meteen weg van. Het ziet er zo delicaat en oosters uit. Dit traditionele koekje is genoemd naar het ivoorkleurige lamduan bloemetje en heeft ook dezelfde karakteristieke vorm met de 3 bloemblaadjes. De Thai geven deze koekjes een speciale geur door ze te roken met een speciale dessert geurkaars of door er rozenwater of vanille aan toe te voegen. Ik had geen speciale kaars en deed wat rozenwater in het deeg. Ik heb nog wel een paar koekjes geprobeerd te roken met een speciale niet giftige geurkaars. Maar het resultaat was wel heel erg subtiel….

Probeer ook eens mijn variatie op de kleeb lamduan met citroengras en limoen

KLEEB LAMDUAN

voor ca. 20 koekjes

75 gram poedersuiker

150 gram patentbloem

snufje zout

1 theelepel rozenwater (of 1 Thaise desserkaars)

± 120 milliliter neutrale plantaardige olie (geen olijflolie!)

Bakpapier en een bakplaat

een glanzende deegbal

Doe de poedersuiker in een kom met de bloem, het zout en het rozenwater.Giet er 100 milliliter olie in en meng goed. Doe er nog een eetlepel meer olie bij en probeer het deeg in een bal te vormen. Het doeeg moet niet meer kruimelen of aan de randen van de kom blijven plakken. Breek een klein stukje deeg af en probeer er een balletje van te rollen. Voeg -als dat nog niet kan- telkens een eetlepel olie toe aan het deeg kneed even door en probeer nog een keer een balletje te rollen. Ga zo door totdat de goede consistentie bereikt is. Het resultaat moet een mooie glimmende bal deeg zijn.

 

Verhit de oven voor op 180 °C. Verdeel het deeg in balletjes van ongeveer 3 cm ∅. Houd wat deeg apart om de stampertjes te maken. Bekleed een bakblik met bakpapier.

 

 

 

 

het vormen van de koekjes

Snijd met een scherp mesje de balletjes in vieren om de bloemblaadjes te maken. Leg telkens 3 blaadjes op het bakpapier tegen elkaar zo dat ze net iets overlappen en druk ze zachtjes samen. Rol een klein balletje van 0,5 cm ∅ voor de stamper en druk dat in het midden van de blaadjes. Kerf met een mesje 3 lijntjes in het balletje in de richting van de blaadjes. Maak zo alle bloemetjes.

Tip: Ik liet de kleine deegballetjes in de koelkast ca. 30 min. koud en iets harder worden. Daardoor kon ik gemakkelijker mooie blaadjes snijden.

 

Bak de koekjes in het midden van de oven in 10-12 minuten gaar, maar niet bruin. Ze moeten juist mooi bleek blijven. Neem ze uit de oven en laat ze helemaal afkoelen op het bakblik.

 

kleeb lamduan rook onder glas

het roken van de koekjes

Geen Thaise dessertkaars kunnen vinden? Toch roken? Zet de koekjes en de kaars op een bord waar een glazen of aardewerken kom helemaal overheen past. Steek de kaars aan en zet de kom over het bord. De kaars zal uitgaan door het gebrek aan zuurstof en een geurige rook geven. Laat de koekjes ca. 30 min. afgedekt staan zodat ze de geur goed kunnen opnemen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

This post is also available in: Engels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.