browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Khab el Ghazal koekje uit Marokko

Posted by on 2 juni, 2013
cornes de gazelle resultaat 50 dipi

Khab el Ghazal koekje uit Marokko

Eerlijk gezegd is de khab el ghazal of corne de gazelle niet helemaal mijn lievelingskoekje uit Marokko. Hoe lekker ik hem ook vind, ik heb net tijdens een reisje naar dit prachige land ontdekt dat mijn absolute favoriet het lekker kleverige chebakia koekje met sesam is. Maar, eerlijk is eerlijk, de khab el ghazel is wel het meest bekende koekje uit dit land en je komt het overal tegen. Het verdient dus zeker zijn plekje op mijn blog.

Ik wist niet dat het Marokko zo’n paradijs voor koekjesliefhebbers zou zijn. Maar ik moest met regelmaat weggesleept worden uit patisseries met vitrines vol verleidelijke zoete lekkernijen. Maar ik had een missie en in elke patisserie die ik tegenkwam heb ik een paar khab el ghazels gekocht (absoluut geen straf…..). Ik vond eigenlijk maar een paar variaties. Soms was het deeg wat dikker, soms zat er kaneel in de vulling, maar over het algemeen leken ze erg op elkaar. Ik merkte wel dat deze koekjes echt het lekkerst smaken als ze goed vers zijn. Het dunne laagje deeg dat om de met oranjebloesem geparfumeerde amandelvulling is gewikkeld moet echt flinterdun en nog lekker knapperig zijn. De amandelvulling is het beste als die nog zacht en smeuig is. Oude koekjes zijn taai en muf en hebben een harde vulling.  Je kunt in ieder geval zo haarfijn uitvinden welke patisserie goed loopt en welke niet…Traditioneel werd de khab el ghazel geserveerd als tractatie tijdens de Ramadan. Maar tegenwoordig is het koekje gelukkig het hele jaar rond te koop. De naam van het koekje khab el ghazal betekent in het Arabisch enkel van de gazelle. De Franse bezetters noemden het corne de gazelle hoorn van de gazelle. Ik moet zeggen dat ik  -met een beetje fantasie- meer het hoorntje dan de enkel van de gazelle terug zie in het koekje . Vind je dit een lekker koekje? Probeer dan ook eens mijn variatie Khab el Ghazal met chocolade, dadels en saffraan.


Khab el Ghazal uit Marokko

ingredienten cornes

Eigenlijk niet eens zo veel ingrediënten

Voor ca. 30 koekjes

voor de amandelvulling
200 gram amandelen, gepeld
45 gram zachte boter
snufje zout
100 gram poedersuiker
2 theelepels oranjebloesemwater
mespuntje kaneel

voor het deeg
250 gram bloem
60 gram zachte boter
2 theelepels oranjebloesemwater
40 gram poedersuiker + extra om later mee te bestrooien
1 ei
50 milliliter warm water

 

amandelpasta maken

amandelvulling maken

Maal de amandelen met de boter, het zout, de poedersuiker, het oranjebloesemwater en de kaneel fijn in een keukenmachine. Er zullen nog wat kleine stukjes amandel overblijven. Maal voor een egale massa eerst apart de amandelen. Vorm de massa tot een bal en laat in de koelkast ca. 30 min. rusten.

 

 

 

 

 

 

 

deeg en amandeldeeg

het deeg en de vulling

Doe alle ingredienten voor het deeg bijelkaar en kneed tot een soepele zachte bal.

 

 

 

 

 

 

 

cornes staafjes amandel

staafjes amandelvulling

Verdeel het khab el ghazal deeg in stukjes van 10 gram en maak kleine staafjes van 7 gram amandelvulling.

 

 

 

 

 

 

 

 

cornes de gazelle vormen met roller

het vormen van de koekjes

Rol het khab el ghazaldeeg heel dun uit tot een circeltje met een doorsnede van 8 cm. Leg het staafje amandelvulling in het midden van het rondje en vouw het gedeelte van het deeg dat het dichtstbij licht een beetje uitrekkend over het staafje heen. Het deeg moet echt mooi dun zijn. Druk het deeg aan en vorm er met de hand een maantje van. De bolle kant is het verste weg. Druk de randen goed dicht en snijd met een ravioliroller een om de bolle kant heen.

 

 

 

 

 

 

 

cornes de gazelle klaar voor deoven

Klaar voor de oven

Leg de khab el ghazal koekjes op een met bakpapier bekleed bakblik en laat ca. 1 uur opdrogen voor een mooier resultaat.Verwarm de oven voor op 170 °C. Bak de koekjes in ca. 12 min. gaar. Ze moeten het liefste niet kleuren. Te lang bakken maakt dat de amandelvulling droog wordt.

Laat ze afkoelen op de bakplaat en bestrooi met extra poedersuiker.

This post is also available in: Engels

2 Responses to Khab el Ghazal koekje uit Marokko

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.