browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Khab el Ghazal koekje met dadels, chocolade en saffraan

Posted by on 9 juni, 2013
cornes variatie van opzij

khab el ghazal koekje met dadel, chocolade en saffraan

Ik heb zo veel koekjes geproefd in Marokko: dun, dik, plakkerig, knapperig, zanderig of droog. Maar het leukste vond ik altijd de verrassing van een gevuld koekje. Je weet nooit waar je in gaat bijten! Misschien is het geheim van mijn versie van de klassieke khab el ghazal  wel te makkelijk te doorgronden want de vulling piept er aan de bovenkant uit. Het deeg is gemaakt met saffraan, een van de duurste specerijen ter wereld. De dunne draadjes zijn de stijlen van de saffraankrokus die alleen maar met de hand geplukt kunnen worden. Je verwacht eigenlijk niet dat een paar oranje-rode draadjes zoveel geur en smaak kunnen produceren, maar gebruik niet te veel. De smaak gaat anders veel te veel overheersen. Ik kocht een paar kostbare potjes saffraan bij een coöperatie in Taliouline,  in het midden van de saffraan gebied tijdens mijn Marokkoreis. Ik kreeg er ook meteen les in het herkennen van de echte saffraan. De draadjes moeten rood zijn met aan de ene kant een dun geel uiteinde en aan de andere kant een trompetachtige kant. Als je ze tussen je vinger wrijft moet het je huid geel kleuren en fris en sterk naar saffraan ruiken. Helaas was het lente en waren er geen bloeiende krokusvelden te bewonderen. Ach, het is altijd goed om een reden te hebben om weer eens die kant op te gaan!

Khab el Ghazal met dadels, chocolade en saffraan

Voor ca. 30 koekjes

 

voor de dadelvulling

200 gram dadels, ontpitt
50 gram zachte boter
50 gram pure chocolade, geraspt

voor het deeg

6 draadjes saffraan250 gram bloem
60 gram zachte boter
50  milliliter warm water
40 gram poedersuiker
1 ei

vormen variatie cornes

Het vormen van de koekjes

Maal de dadels met de boter en de chocolade tot een pasta in een keukenmachine. Vorm de massa tot een bal en laat in de koelkast ca. 30 min. rusten.

Week de saffraan ca. 10 min in het warme water. Doe alle ingredienten voor het deeg bijelkaar en kneed tot een soepele zachte bal. Laat het deeg ca. 30 min. rusten.

Verdeel het deeg voor de khab el ghazal in stukjes van 10 gram en maak kleine staafjes van 7 gram vulling.

Rol het deeg heel dun uit en snijd in rechthoekjes van 5 x 10 cm. Leg het staafje vulling in het midden van het deeg. 1 kant van het staafje vulling moet tegen de rand van het korte stuk aanliggen. Vouw de lange kanten omhoog maar zorg ervoor dat de vulling nog te zien zijn is. Draai de uiteinden naar elkaar toe om een cirkeltje te vormen. Zorg ervoor dat de twee kanten van de vulling elkaar raken en boetseer het deeg er omheen. Het resultaat is een dik, rond koekje. Plaats je wijsvinger in het midden van het koekje en druk met behulp van je duim voorzichtig het deeg wat platter.

Verwarm de oven voor op 170 °C. Bak de khab el Ghazal in ca. 12 min. gaar. De khab el ghazel e moeten het liefste niet kleuren.

This post is also available in: Engels

One Response to Khab el Ghazal koekje met dadels, chocolade en saffraan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.