Met de komst van de Engelse koloniale heersers in India en Pakistan reisden ook hun koekjes mee. Toen de Engelsen vertrokken, bleef de traditie van thee met een koekje bestaan. Zoals veel overgenomen tradities werd ook het klassieke Engelse koekje bij de thee aangepast aan de smaak van het land. Komijn, of in Urdu ‘jeera’ of ‘zeera’ is een veelgebruikte specerij in Pakistan. Meestal vind je de kruidige zaadjes in hartige gerechten zoals curries. Ik vond het dan ook heel verrassend om komijn in een zoet koekje terug te vinden, en niet een paar zaadjes maar meteen een hele eetlepel vol! Toen ik het koekje proefde was ik meteen om. Komijn past heel erg goed bij zoet! Rooster de zaadjes voor gebruik even om zoveel mogelijk geur en smaak naar boven te halen en wees niet bang om flink wat te gebruiken. In Pakistan is het jeera koekje een vaste begeleider van een kopje chai thee. Een lekker kruidige combi!
_____________________
Jeera koekje uit Pakistan
Voor ± 25 koekjes
1 eetlepel komijnzaad, geroosterd
125 gram boter
125 gram fijne kristalsuiker
250 gram bloem
flinke snuf zout
1 eidooier
Rooster de komijn ± 2 min in een droge pan op half hoog vuur tot het gaat geuren. Klop de boter met de suiker met de mixer in ± 5 min. licht en romig.
Voeg de eidooier toe en klop goed door.
Doe er de bloem, het zout en de komijn bij.
Meng snel tot een kruimelige massa.
Breng snel samen tot een soepele bal deeg. Voeg eventueel ± 1 el koud water toe als het deeg te kruimelig blijft. Kneed het deeg niet, dan wordt het koekje minder knapperig.
Laat het deeg afgedekt ca. 30 min. rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180°C.
Rol het deeg uit tot ± ½ cm dik. Steek er met een ronde koeksteker koekjes uit van ca. 4 cm ø.
Leg ze op een met bakpapier bekleed bakblik en bak ze in het midden van de oven in 10-15 min. licht bruin en gaar.
This post is also available in: Engels
One Response to Jeera koekje uit Pakistan