browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Hvorost koekje met chocolade en rum

Posted by on 6 oktober, 2013
hvorost koekje,chocolade,rum

hvorost koekje met chocolade en rum

De schaal met klassieke hvorost was al snel leeggegeten en de frituurolie zat nog in de pan, dus maakte ik snel een variatie op deze knapperige stokjes: een hvorost koekje met chocolade en rum. De stokjes worden wat donkerder van kleur en smaken lekker chocoladig. Ik gebruikte iets meer suiker in dit koekje omdat het met de toevoeging van chocolade anders erg bitter wordt. Ik probeerde met de pizza roller nog leuke creatieve takjes te vormen, maar vind zelf het resultaat wat anders dan ik voor ogen had. Mijn hvorost koekje met chocolade en rum lijkt misschien meer op zeewier dan op sprokkelhout. Maar met de tropische smaken van chocolade en rum is dat misschien wel zo passend…

Hvorost koekje met chocolade en rum

Voor ca. 35 stokjes

200-250 gram patentbloem
50 gram cacaopoeder
1/4 theelepel bakpoeder
45 gram bruine suiker
snufje zout
1 eidooier
175 milliliter magere yoghurt
15 milliliter zonnebloemolie
15 mililliter rum
olie om in te frituren
25 gram witte chocolade

Meng in een grote kom 200 gram bloem met de cacao en het bakpoeder, de suiker en het zout. Meng in een andere kom de eidooier met de yoghurt, de olie en de rum. Doe het yoghurtmengsel bij het bloemmengsel en kneed goed door. Doe er telkens een schepje bloem bij en kneed weer door tot het deeg niet meer aan de handen plakt. Maak er een mooie bal van en druk het plat tot een schijf. Laat het deeg afgedekt ca. 30 min. rusten.

Verdeel het deeg in vieren en rol 1 stuk uit tot een rechthoek van ca. 16 cm breed en 20 cm breed. Snijd met een pizzasnijder of een scherp mesje reepjes van ca. 1 cm. Maak met de pizzasnijder een snee in het midden.

Pak een korte kant van een reepje deeg vast en trek het door het sneetje heen. Doe hetzelfde met de rest van het deeg.

 

hvorost zonder choco klein

knapperig gebakken stokjes klaar voor de chocolade

Verwarm ca. 5 cm olie tot ca. 160 °C in een ruime pan of gebruik een frituurpan.  Een stukje brood dat in de olie wordt gedaan moet meteen gaan bruisen. Doe dan telkens een paar reepjes deeg in de olie. Bak ze in een paar minuten goudbruin. Draai ze af en toe om voor een gelijkmatige kleur.

 

Schep de koekjes uit de olie en laat ze uitlekken en afkoelen op keukenpapier.

 

 

 

 

Smelt de witte chocolade au bain marie door in een pan een laagje water aan de kook te brengen. Zet een vuurvaste kom op de pan, zo dat de bodem het water niet raakt en doe er de chocolade in kleine stukjes in. Doe er een deksel op en zet het vuur uit. In de magnetron gaat het smelten van chocolade ook heel gemakkelijk. Breek de chocolade in kleine stukjes en doe ze in een magnetron bestendige kom. Zet de magnetron op vol vermogen 30 seconden aan en roer dan de chocolade door. Zet het schaaltje terug in de magnetron herhaal dit tot de chocolade net gesmolten is. Neem telkens een klein beetje chocolade met een theelepeltje en zwaai voorzichtig  over de stokjes zodat er mooie sliertjes ontstaan. Laat helemaal afkoelen en hard worden.

 

 

This post is also available in: Engels

One Response to Hvorost koekje met chocolade en rum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.