browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Gojibes koekje

Posted by on 5 april, 2014
goji bes kolaczky variatie klein

Gojibes koekje

Een zakje gedroogde gojibessen lag al een tijdje te verstoffen in een hoekje van mijn keukenkast. Ik wilde de vrolijk gekleurde superbessen al een hele tijd ergens in gebruiken, maar vond nooit iets waar ze echt in thuis hoorden. Toen ik een variatie aan het zoeken was voor het klassike kolaczek koekje uit Polen was ik blij dat ik ze nog had. Ik maakte er een oranje vulling  met een bijzondere zacht-zoete smaak .  Gojibes is een van de superfoods waar iedereen het de laatste tijd over heeft. Als je de berichten moet geloven zou het besje onder andere veroudering tegen gaan, hartklachten voorkomen, goed voor de ogen zijn en je beschermen tegen kanker. Nou bevat de bes een hoog gehalte aan anti-oxidanten, vitaminen en mineralen, maar er is nog geen wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat de gojibes veel gezonder is dan andere bessen. Jammer genoeg wordt je dus niet gezonder van dit gojibes koekje, maar je trek in zoetigheid wordt in ieder geval wel gestild…

______________________

Gojibes koekje

Voor ca. 20 koekjes

voor het deeg
150 gram zachte boter
60 gram zure room
200 gram bloem
snufje zout
rasp van ½ citroen
1 theelepel gemberpoeder
fijne tafelsuiker om te bestrooien

voor de vulling
150 gedroogde gojibessen
50 gram suiker
15 gram boter
rasp van ½ citroen

Klop de boter romig met een elektrische mixer.

Doe er de zure room bij en klop tot alles goed is gemengd.

Kneed er vlug de bloem, het zout, de citroenrasp en het gemberpoeder door. Vorm er snel een bal van. Het deeg is vrij plakkerig. Laat het deeg ca. 30 min. afgedekt rusten en stevig worden in de koelkast.

Verdeel het deeg in 2 stukken. Rol beide stukken deeg tussen 2 stukken huishoudfolie uit tot een vierkant met een dikte van ¼ cm. Bewaar tot gebruik in de koelkast.

Doe de gojibessen in een pan en schenk er net zoveel water bij tot de bessen onderstaan. Breng aan de kook en laat op een zacht vuurtje ca. 5 min. zachtjes koken.

Neem uit de pan en laat afkoelen. Pureer met een staafmixer het de bessen, de suiker, de boter en de citroenrasp.

Verwarm de oven voor op 180°C. Besmeer 1 stuk deeg met de vulling en leg het andere stuk deeg er op. Bestrooi met wat fijne tafelsuiker.
Snijd er reepjes van ca. 1,5 cm x 10 cm.

Leg de koekjes op een met bakpapier bekleed bakblik. Zorg voor wat ruimte voor elk gojibes koekje en bak ze in het midden van de oven in ca. 15 min. lichtbruin en gaar. Neem uit de oven en laat op het bakblik afkoelen.

This post is also available in: Engels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.