browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Finse lusikkaleivat lepelkoekjes

Posted by on 16 juni, 2013
resultaat lepelkoekjes 50 dip

Finse lusikkaleivat lepelkoekjes

Ik ben blij dat ik een blog over koekjes heb en niet over vis…. Na een paar dagen Finland kan ik geen vis -en al zeker geen zalm- meer zien! Gelukkig vond ik deze lusikkaleivat lepelkoekjes. De Finnen zijn namelijk ook dol op zoetigheid. In Helsinki is op elke hoek wel een cafeetje of winkeltje te vinden waar je zoete broodjes en koekjes kan inslaan. De beroemdste chocolatier/patisserie is Fazer. Dit Finse chocolademerk heeft in de hoofdstad een sjieke zaak waar je heerlijk kunt ontbijten en natuurlijk gebakjes en taartjes kan halen. Ik vroeg een verkoopster naar de traditionele koekjes van Finland, en zij begon meteen uitgebreid over haar favoriet  lusikkaleivat. Helaas verkochten zij ze zelf niet!  Ze verwees mij door naar Stockmann. Het enige grote warenhuis van heel Finland. Denk aan een gigantische Bijenkorf of zelfs aan Harrods. (In Finland zeggen ze: Als Stockmann het niet verkoopt, is het niet de moeite waard om te hebben).  In het souterrain vind je er een uitgebreide food afdeling. Een groot gedeelte wordt door vis in beslag genomen. Maar gelukkig  doet de bakkerij daar niet voor onder. Alle soorten roggebrood, zoete broodjes, taarten en gebakjes en crackers zijn daar te koop.  En ja hoor, daar lagen zij: de Finse lepelkoekjes of lusikkaleivat. Twee super brosse koekje die gevormd wordt met behulp van een theelepel. Nadat ze gebakken zijn, worden ze met jam aan elkaar  geplakt. Ze worden ook wel  Herrasväen pikkuleivät of betere stands koekjes genoemd omdat ze zo delicaat zijn en toch wel een beetje werk vergen. 

Finse lusikkaleivat lepelkoekjes

lepelkoekje finland ingredienten

boter, suiker, vanillesuiker, bloem en bakpoeder

Voor ca. 30 koekjes

200 gram boter
350 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
snufje zout
150 gram fijne tafelsuiker + extra om te bestrooien
1 zakje vanillesuiker
ca. 100 gram jam of gelei voor de vulling

 

 

 

 

 

 

gebruinde boter

gebruinde boter

Smelt de boter in een pannetje en verwarm 5-7 minuten al roerend op half hoog vuur tot de vaste delen bruin worden. Let goed op, want verbrande boter smaakt echt heel vies. Neem van het vuur en laat afkoelen, maar niet stollen.

 

 

 

 

 

 

finland lepelkoekjes deeg

korrelig deeg

Meng de bloem met het bakpoeder, het zout, de suiker en de vanillesuiker door de boter en roer tot het mengsel korrelig is. Het moet een beetje op nat zand lijken.

 

 

 

 

 

 

finland lepelkoekjes met theelepel

vorm de koekjes met een theelepel

Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 175° C Neem een flinke theelepel en doe er wat deeg in. Schraap het teveel af aan de rand van de kom of met de hand. Druk aan en tik of schuif het deeg uit de theelepel op het bakblik. Zorg dat je een even aantal koekjes maakt.

 

 

 

 

lepelkoekjes op plaat met jam

vul de koekjes met jam

Bak de koekjes in 12-15 min. gaar en heel licht gekleurd. Neem ze uit de oven en bestrooi met extra suiker. Laat de koekjes op het bakblik afkoelen.

Bestrijk de onderkant van de helft van de koekjes met een beetje jam (ik gebruikte lingonbessen jam, maar frambozenjam is ook heel populair in Finland) en plak er een tweede koekje boven op. Bestrooi de koekjes met nog wat suiker en serveer.

 

This post is also available in: Engels

2 Responses to Finse lusikkaleivat lepelkoekjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.