Hoera! Marks&Spencers is is weer in het land…. En vlak bij mij nog wel één met een flinke eetafdeling vol Engelse verleidingen. Welkom, welkom clotted cream, double cream, crumpets, lekker lamsvlees en om niet te vergeten: een heel schap aan Engelse koekjes. Mijn 2 favoriete Engelse koekjes zijn gingernuts (pittige gemberkoekjes) en natuurlijk digestives: verslavend lekkere volkorenkoekjes.
Heel wat jaren geleden paste ik in Engeland een zomer op een tweeling huilbaby’s. In het gezin waar ik werkte, werd s’ochtends een pak digestives doormidden gebroken en op tafel gezet. Als ik de baby’s eindelijk stil had, plofte ik met een kopje thee neer en sopte een paar hard verdiende koekjes weg. Ik ben door deze hele ervaring niet alleen expert geworden in het in slaap sussen van babies maar ook in het snel wegwerken van een stapel digestives…
Digestives zijn verreweg de meest populaire traditionele koekjes in Engeland. Volgens United Biscuits (de bakker van mijn favoriet) worden er daar per second wel 52 digestives naar binnengewerkt. Het koekje werd eind 19e eeuw ‘uitgevonden’ door een medewerker van de bakkerij McVitie & Price. Door de flinke portie volkorenmeel en het bakpoeder werd gedacht dat het goed voor de spijsvertering zou zijn. Er zijn op allerlei sites uitgebreide zoektochten door thuisbakkers naar het recept die voor thuisbakkers te maken is. Maar ik was niet echt blij met de resultaten. Ik heb eens goed de ingrediënten op de verpakking bestudeerd ik heb een heel weekeinde lang een flink aantal ladingen koekjes per dag gemaakt. Dit is een koekje had dat volgens mij de fabrieks digestive naar de kroon kan steken. Lekker crispy, met een goede volkorensmaak, net genoeg suiker en hint van Golden Syrup. Één van de ingrediënten op de verpakking is palmolie. Je hoeft het niet te gebruiken en een digestive zonder zou ik zeker niet afslaan. Maar het maakt het koekje wel af. Ik had nog nooit palmolie gebruikt en na een speurtocht vond ik het uiteindelijk in de natuurwinkel. De palmolie daar is volgens mij een vrij ruwe vorm met een uitgesproken smaak. Ik denk dat ze in de fabriek een veel meer geraffineerde soort gebruiken. Stop er dus niet te veel in.
Digestive koekjes uit Engeland
voor ca. 25 koekjes
125 gram volkorenbloem
75 gram witte tarwebloem
40 gram lichtbruine basterdsuiker
1 opgehoopte theelepel bakpoeder
snufje zout
20 gram Golden Syrup
85 gram zachte boter
15 gram palmolie (of dezelfde hoeveelheid boter)
1-2 eetlepels melk
Meng de volkorenbloem, de witte tarwebloem, de basterdsuiker, het bakpoeder en het zout
goed door elkaar. Doe er de Golden Syrup, de boter, de palmolie en de melk bij en kneed goed door. Voeg eventueel nog een eetlepel melk toe als het mengsel te kruimelig blijft. Het moet een mooi soepel deeg worden.
Druk de deegbal tot een platte schijf en wikkel in huishoudfolie. Laat het deeg ca. 20 min. in de koelkast rusten.Verwarm de oven voor op 180 °C. Neem het deeg uit de koelkast en leg het op een stuk bakpapier. Leg een stuk huishoudfolie over het deeg. Dit voorkomt dat het deeg blijft plakken en je hebt geen bloem nodig om het aanrecht te bestrooien.
Rol het deeg uit tot ca. 3 mm dik. Steek koekjes uit met een ronde koekjessteker en leg ze op een met bakpapier bekleed bakblik. Ik maakte mijn koekjes met de hand een beetje ovaler omdat de meeste gekochte digestives er ook zo uit zien.
Prik met een vork een mooi patroontje in de digestive koekjes. Ik had een blikje uitstekertjes in de vorm van letters in mijn kast liggen en drukte voorzichtig in elk koekje een D van Digestive.
Bak de digestive koekjes in het midden van de oven in ca. 15- 20 min. lichtbruin en gaar. Neem ze uit de oven en laat ze afkoelen op een rekje.
Doop eventueel 1 kant van de digestive koekjes in donkere chocolade.
This post is also available in: Engels
One Response to Digestive koekjes uit Engeland