browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Chocolade macaron

Posted by on 27 maart, 2020
chocolade macaron

chocolade macaron

 

Voor de podcast van delicious. magazine over macarons  dook ik weer een keer helemaal in de wereld van dit elegante Franse koekje.

Ik had eigenlijk nooit de echte klassieke macarons gebakken, alleen de vegan variant met aquafaba. En voordat ik die een beetje onder de knie kreeg, heb ik heel wat bakblikken met mislukte macarons teleurgesteld uit de oven gehaald. Ik was erg benieuwd hoe het zou gaan met de klassieke versie, maar dat viel mij alles mee! Eigenlijk verschilt de methode van de vegan en de gewone variant niet zoveel, maar het bakken van de non-vegan variant met eiwit luistert iets minder nauw dan de vegan macaron met aquafaba.

Toch is ook de klassieke elegante Franse macaron geen makkelijk koekje om te bakken als je het nog nooit hebt gedaan. Je hebt wel wat geduld en tijd nodig om een echt goede macaron te leren bakken. Een perfect project tijdens deze corona-crisisdagen!
De consistentie van het mengsel is heel belangrijk. Het omscheppen tot het beslag een goed dikte heeft (macaronage) luistert best nauw. Pas als je een paar keer macarons hebt gemaakt weet je precies wat voor dikte je beslag emoet hebben.

Werk in het begin met kleine porties (halveer dit recept bijvoorbeeld) zodat je wat kunt experimenteren. Maar ook niet 100 % perfecte macarons smaken heerlijk en een opbeurend zoet hapje tussendoor is geen luxe in deze lastige dagen.

Vegan

Wil je liever vegan macarons maken? Gebruik dan dit recept voor vegan chocolademacarons.

______________________________________________________________________

 

Deze klassieke chocolade macarons zijn gevuld met een zachte ganache van pure chocolade gemengd met stukjes gekristalliseerde gember. Hou je niet van gember? Maak dan de ganache zonder de stukjes gekristalliseerde gember.

chocolade macaron met gember

Voor ± 20 macarons

voor de dopjes
2 eiwitten (m)
60 g amandelmeel
20 g cacaopoeder
110 g poedersuiker
40 g fijne kristalsuiker
citroensap om de kom en kloppers te ontvetten

voor de vulling
100 g pure chocolade
80 g slagroom
20 g boter
50 g gekristalliseerde gember, fijngesneden + eventueel extra om te versieren

Ook nodig: spuitzak met spuitmondje van ± 1 cm

Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Maal in het hakbakje van de staafmixer de poedersuiker met het amandelmeel nog fijner. Zeef door een fijne zeef en gooi wat achterblijft in de zeef weg.

Klop het eiwit in een ontvette kom met een mixer met goed ontvette kloppers iets schuimig en klop dan beetje bij beetje de fijne kristalsuiker er doorheen. Klop door tot het mengsel stevige stijve pieken vormt. Schep er met een spatel de helft van het amandelmeel door. Schep er dan de rest doorheen en blijf omscheppen tot de massa iets vloeibaarder wordt. De consistentie wordt wel eens vergeleken met lava. Als je je spatel met beslag omhoog houdt, moet het er in een dik lint vanaf lopen.

Vul de spuitzak met de amandelmassa. Spuit kleine hoopjes (dopjes) van ca. 3½ cm Ø op de bakplaat. Spuit de dopjes mooi gelijkmatig recht van boven op de plaat. Ik tel meestal langzaam hardop tot 3 zodat je mooi gelijke dopjes krijgt. Laat de bakplaat een paar keer van ± 10 cm hoogte op het aanrecht vallen. Zo worden de hoopjes iets vlakker en ontsnappen de luchtbelletjes.

Laat de macarons ½ uur tot 1 uur drogen. Het hangt er vanaf hoe vochtig de lucht is. Is het een erg vochtige of natte dag, zet dan je afzuigkap aan en zet je bakplaat eronder. De bovenkant van de dopjes moet dof en niet meer plakkerig zijn.

Verwarm de oven voor op 125°C en bak de macarons ± 30 min in het midden van de oven. Zet de oven uit en laat ze ± 15 min. in de oven afkoelen. Neem uit de oven en laat op de bakplaat helemaal afkoelen.

Maak intussen de vulling. Breng de room aan de kook en hak de chocolade klein. Doe de chocolade in een hittebestendige kom en giet er de hete room op. Roer heel langzaam door tot de chocolade gesmolten is en voeg dan de boter toe. Roer er de gember door. Laat afkoelen tot een spuitbare massa en spuit aan de platte kant van de helft van de dopjes wat ganache.

Dek af met de ander helft van de dopjes. Bestrooi de zijkanten eventueel met de extra gember. Laat de macarons 1 nacht in een goed afgesloten doos in de koelkast rijpen. Zo wordt de binnenkant lekker zacht. Je kunt ze ook al eerder opeten, maar dan zal de binnenkant wat steviger en taaier zijn. Ook lekker!

This post is also available in: Engels

One Response to Chocolade macaron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.