browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Digestive koekje met Black Treacle en havermout

Posted by on 27 mei, 2013
Treacle digestives klein

Black Treacle digestives met havermout

Het mooie blikje is voor mij al bijna reden genoeg om met Lyle’s Black Treacle te gaan bakken. Glimmend rood met goud, stoere zwarte letters en een fiere leeuw in het midden. Gelukkig is de smaak net zo bijzonder als het blikje. De dikke stroop heeft een diepe, aardse zoetigheid die heerlijk is in mijn versie van het traditionele digestive koekje. Je kunt Black Treacle bij Engelse winkels en online kopen of eventueel vervangen door een donkere melassestroop uit de natuurwinkel. Samen met de havermout geeft het dit koekje een lekker stoere smaak. De T-vorm vond ik gewoon lollig, maar je kunt natuurlijk ook gewoon ronde koekjes bakken: even lekker en sneller klaar. En daar is natuurlijk ook wel weer wat voor te zeggen.

 

Digestive koekjes met Black Treacle en havermout uit Engeland

voor ca. 25 koekjes

50 gram havermout
50 gram volkorenbloem
100 gram witte tarwebloem
40 gram donkerbruine basterdsuiker
1 opgehoopte theelepel bakpoeder
snufje zout
40 gram Lyle’s Black Treacle (of donkere melassestroop en een extra eetlepel suiker)
100 gram zachte boter
1-2 eetlepels karnemelk

Maal de havermout in de keukenmachine grof en meng het met de volkorenbloem, de witte tarwebloem, de basterdsuiker, het bakpoeder en het zout goed door elkaar. Doe er de Black Treacle, de boter en de karnemelk bij en kneed goed door. Voeg eventueel nog een eetlepel karnemelk toe als het mengsel te kruimelig blijft. Het moet een mooi soepel deeg worden.

Druk de deegbal tot een platte schijf en wikkel in huishoudfolie. Laat het deeg ca. 20 min. in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Neem het deeg uit de koelkast en leg het op een stuk bakpapier. Leg een stuk huishoudfolie over het deeg. Dit voorkomt dat het deeg blijft plakken en je hebt geen bloem nodig om het aanrecht te bestrooien. Zo blijft het deeg ook meteen lekker soepel.

Rol het deeg uit tot ca. 3 mm dik. Teken een T op een stuk bakpapier en knip uit. Leg telkens de mal op het deeg voor de digestive koekjes en snijd er omheen met een scherp mes. Leg ze op een met bakpapier bekleed bakblik.

Bak de koekjes in het midden van de oven in ca. 15- 20 min. lichtbruin en gaar. Neem ze uit de oven en laat ze afkoelen op een rekje.

This post is also available in: Engels

3 Responses to Digestive koekje met Black Treacle en havermout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.