browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Appel-tijm empanada koekje

Posted by on 17 oktober, 2015
semita variatie klein 7490 copy

Appel-tijm empanada koekje

De appels en peren in de herfstige boomgaard van mijn ouders zijn rijp! Het is een goed jaar en wij plukken manden vol om straks te laten persen tot sap. Gelukkig kan ik altijd een paar zakken kapen om appeltaart van te bakken, appelmoes van te maken of om lekker zo in te bijten. In mijn variatie op de klassieke semita uit El Salvador sneed ik een paar van die geurige appels klein en mengde ik er citroenrasp en wat tijm uit de tuin door. In plaats van een grote plaatkoek te maken, vormde ik ze in echte Latijns-Amerikaanse empanada’tjes. Laat deze empanada’s niet te lang in de koektrommel liggen. Ze worden zacht terwijl ze versgebakken zijn en het korstje nog knapperig is.

 

_______________________

 Appel-tijm empanada koekje

Voor ca. 24 koekjes

2 zakjes gedroogde gist
200 gram fijne tafelsuiker + extra om te bestrooien
625 gram bloem
225 gram zachte boter
rasp van 1 citroen
3 eieren
snufje zout
2 stevige appels , bijvoorbeeld Jonagold
blaadjes van 2 takjes tijm + extra takjes om te garneren

Los de gist op in ± 60 milliliter lauw water en een eetlepel van de suiker. Laat ongeveer 10 min. staan of tot er belletjes ontstaan.

Doe de gist, de suiker, de bloem, de boter, de helft van de citroenrasp, de eieren, het zout samen met ca. 50 milliliter lauw water in een grote kom en kneed tot een zacht deeg. Voeg eventueel extra water toe als het deeg te kruimelig is.

Laat afgedekt ca. 1 uur rijzen op een warme plek.
Schil de appels, snijd in kwarten verwijder het klokhuis. Snijd heel kleine blokjes van de appel en meng er de tijmblaadjes en de rest van de citroenrasp door.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Rol het deeg uit to ¼ cm dikte en steek er rondjes uit van ca. 10 cm ø. Breng de rest van het deeg weer samen, rol weer uit en steek er weer rondjes uit. Ga zo door tot het deeg op is. Laat de rondjes in ca. 15 min. iets opstijven in de koelkast.

Schep in het midden van elk rondje deeg een theelepel vulling en vouw dubbel. Knijp de randen goed dicht en leg op een met bakpapier bekleed bakblik. Bestrooi met suiker en bak in het midden van de oven in ca. 20 min. gaar. Neem uit de oven, laat afkoelen op het bakblik en garneer met een takje tijm.

This post is also available in: Engels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.