browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Anarsa koekje uit Nepal

Posted by on 26 juli, 2013

 

anarsa resultaat 2

Anarsa koekje uit Nepal

Voor deze koekjes zou ik geen sjerpa worden in de Himalaya….  Wat een enorm gedoe en frustratie hebben deze koekjes mij opgeleverd! Ik houd er altijd van om dingen grondig te doen dus ik begon vol goede moed met de meest uitgebreide versie van het recept. Ik maakte zelf ghee (geklaarde boter). Daarna weekte ik 3 dagen lang rijst waarbij ik elke dag het water ververste. De vierde dag was ik er helemaal klaar voor. Ik liet de rijst weer iets drogen en probeerde het daarna fijn te malen. Dat valt nog niet mee. De rijst heeft de binnenkant gezien van al mijn electrische apparaten met iets wat enigszins op een mes lijkt + een ruwe behandeling in mijn vijzel ondergaan. Het bleef toch nog vrij grof, dus ik heb de boel ook nog eens flink door de zeef gewreven.Toen ik min of meer tevreden was met het resultaat, mengde ik het meel met de poedersuiker en moest het weer zeker 4 uur laten rusten. Toen mocht ik er eindelijk de koekjes van vormen met een beetje water. De ghee stond in de wok heet te worden, en eindelijk kon het eerste koekje er in. Grote deceptie! Tijdens het bakken vielen ze helemaal uit elkaar en was het resultaat wat verbrande kruimels.Na een paar keer proberen, gaf ik de moed op. Van de rest van het deeg bakte ik in de oven dan maar wat acceptabele koekjes. De tweede keer maakte ik niet zelf de ghee, maar weekte ik de rijst wel (iets korter, ik geef het toe, maar ik vond steun bij een paar andere recepten.) Nu met iets minder suiker en ghee. Helaas was het resultaat weer een uitelkaar vallende massa. Poging 3 was met gekochte ghee en rijstmeel uit de toko en weer iets andere verhoudingen. Weer een ramp!  Toen heb ik het eerlijk gezegd een paar weken opgegeven. Vorige week vond ik pas de moed om weer aan het koekje te werken en ik moet zeggen, met redelijk resultaat. Het is uiteindelijk een soort rijst kletskop geworden. Lekker hoor, maar ik zou niet meteen een ticket naar Nepal boeken voor dit koekje. Anarsa is overigens een koekje dat traditioneel een offer voor de goden was. Anarsa worden meestal tijdens het Diwali feest gegeten en is een bijzonder populair koekje in Nepal. Als je dit koekje lekker vindt, probeer dan ook mijn variatie op anarsa met pistachenootjes en sesamzaad.

 

Anarsa koekje

anarsa ingredienten

Anarsa ingrediïenten

voor ca. 30 koekjes

250 gram rijstmeel
200 gram poedersuiker
1 eetlepel cardamompoeder
3 eetlepels citroensap
2 eetlepels ghee + extra om in te bakken
6-7 eetlepels water
maanzaad om te bestrooien

 

 

 

 

 

rijstmeel citroensap

suiker, rijst, cardamom, ghee en citroen

Meng het rijstmeel met de poedersuiker, de cardamom, het citroensap en de ghee.

 

 

 

 

 

 

anarsa kruimels 2

kruimelige massa

Wrijf goed door elkaar tot een kruimelig mengsel en laat 4 uur of liever een nacht afgedekt staan.

 

 

 

 

 

 

anarsa bal deeg

Een stevige bal

 

Voeg nu 3 eetlepels water toe en probeer de massa in een iets stugge bal te kneden.

Voeg net zoveel water toe tot er een mooie bal gemaakt kan worden.

 

 

 

 

 

anarsa balletjes

balletjes deeg

 

Maak balletjes van ca. 10 gram van het deeg.

 

 

 

 

 

 

 

Plat met maanzaad

geplette balletjes met maanzaad

 

Druk ze op een stukje huishoudfolie plat en bestrooi met wat maanzaad.

 

 

 

 

 

In de pan

In de pan

Verwarm de ghee in een wok. Controleer met een stukje brood of het vet heet genoeg is. Als er een stukje brood in gaat moet het meteen mooi gaan borrelen.Doe een stukje deeg in de pan met de maanzaad naar boven en bak in een paar minuten bruin en gaar. Keer het anarsa koekje niet om, maar schep telkens wat hete ghee over het koekje. Laat uitlekken op keukenpapier.

 

This post is also available in: Engels

2 Responses to Anarsa koekje uit Nepal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.