Dit zoete laagjeskoekje –bijna een gebakje– vind je veel in de etalages van de banketbakkers in Letland. Volgens de verhalen werd het speciaal bedacht ter ere van een bezoek van de Russische tsaar Alexander 1 aan Riga aan het begin van de 19e eeuw. Het is een koekje dat veel gebakken wordt tijdens de feestdagen. De klassieke vulling is frambozenjam, maar je vindt de Alexander cake ook wel met andere vullingen. Frambozenjam blijft de grote favoriet bij de Letten (en bij mij!). Finland en Estland claimen dit koekje ook, en noemen ook het bezoek van Tsaar Alexander als de gelegenheid waarop het voor het eerst gebakken werd. De waarheid zal wel nooit aan het licht komen…… Maar los van de herkomst is dit mooie koekje met z’n knapperige, boterige koeklaagjes en de frisse jamvulling echt de moeite van het knutselen waard.
__________________________
Alexander cake koekje uit Letland
Voor ca. 15 koekjes
400 g bloem
180 g suiker
350 koude boter, in blokjes
snufje zout
1 tl vanille-extract
225 g poedersuiker
3 el citroensap
voor de jam (of gebruik een potje)
400 gram frambozen + extra om te versieren
400 gram geleisuiker
sap van 1/2 citroen
Doe de bloem in en kom met de suiker, boter en een snufje zout.
Mix met de pulseknop in de keukenmachine tot een kruimelig deeg of wrijf de boter met de vingertoppen door het bloemmengsel tot er een kruimelig resultaat ontstaat.Doe er het vanille-extract bij en breng samen tot een bal.
Verdeel in drieën en laat afgedekt in de koelkast ca. 1,5 uur rusten.
Maak de jam door de frambozen, de geleisuiker en het citroensap samen in een pan al roerend aan de kook te brengen en dan ca. 4 min. op hoog vuur flink te laten doorkoken.
Laat de jam helemaal afkoelen.
Verwarm de oven voor tot 180 °C. Rol het deeg tussen 2 vellen bakpapier uit tot 3 lappen van 20 x 30. Bak ze in het midden van de oven in 10-12 min. licht bruin en gaar.
Laat afkoelen en verdeel de jam over 2 plakken deeg.
Meng de poedersuiker en het citroensap en besmeer de laatste plak er mee.
Stapel de met jam besmeerde plakken op elkaar en dek af met de plak met glazuur.Laat ± 1 uur rusten en snijd met een heel scherp mes in blokjes. De koek is heel bros en krokant, dus het is lastig om de boel heel te houden!
This post is also available in: Engels
One Response to Alexander cake koekje uit Letland